Медицински услуги
0898 817 037

Спорт в жегата

trenirovka-goreshto-vremeТрадиционно се смята, че лятото е време, когато трябва повече да се движим и да се занимаваме с активен спорт. Но злоупотребата с физически натоварвания в жегата може да доведе до печални последствия.

При неграмотен подход към занимания със спорт в горещо време може да се стигне до обезводняване, слънчев или топлинен удар, припадъци или внезапна смърт.

1. По-добре се откажете от тренировките. Тази препоръка не се отнася до елитните спортисти, а за любителите. Въпреки медицинските съвети за внимателен подход към физическите натоварвания в жегата, винаги се намират ентусиасти, които не могат да преценят климатичните условия и надценяват възможностите на своя организъм. Именно през лятото зачестяват неприятните случаи с велосипедисти-любители и бегачи, дори прилично подготвени. Опасна е не просто горещината, а топлинното натоварване и комбинацията от различните фактори на времето.

Абсолютно противопоказани са заниманията със спорт в горещо време и на  открито слънце за хора, страдащи от хронични сърдечни заболявания, повишено кръвно налягане, аритмии, бъбречни заболявания, диабет. При тези групи заболявания са препоръчителни занимания с аеробни физически натоварвания в хладните сезони или във фитнес с климатик – това способства за подобряване функциите на организма и за покачване на физическия капацитет.

В горещината трябва да избягват тренировки и страдащите от разширени вени, защото е увеличена опасността от образуване на тромби.

На здравите хора, активно занимаващи се със спорт, се препоръчва периодично да си правят функционални изследвания на сърдечно-съдовата система за изявяване на скрити проблеми и тяхното изясняване с допълнителни изследвания.

С какво е опасна горещината? Тя води до обезводняване, сгъстяване на кръвта с риск от образуване на тромби, загуба на йони, нарушения на храненето на сърдечния мускул. При повишено налягане и тежки физически натоварвания може да възникне спазъм на съдовете с печални последствия – нарушен сърдечен ритъм, намалена доставка на кислород към сърцето и даже инфаркт.

Намалете обичайните натоварвания наполовина по обем и интензивност. Честотата на пулса не трябва да надвишава 60% от максималната за вас. Не тренирайте повече от един час.

2. Никакви газирани напитки. Два часа преди тренировката закусете добре. По време на натоварването редовно поемайте нестудени течности до един литър на час интензивно натоварване. Хубаво е за дехидратация да се употребяват специализираните разтвори за спортисти. Но в никакъв случай газирани подсладени напитки. След завършване на тренировката е хубаво да се изчака 15-20 минути преди да се пристъпи към пиене на течности и хранене.

3. Наблюдение. По време на натоварването внимателно се наблюдавайте. Ако сърдечния ритъм стане неравномерен и се чувствате изтощен, появи се главоболие, световъртеж и силна жажда, веднага прекъснете тренировката, легнете на сянка, пийте течности заедно с нещо сладко. Подвизите не са полезни. Потта трябва равномерно да покрива тялото. Ако тече на струйки също прекъснете натоварването. Ако е възможно да не се прекъсва тренировката рязко, а постепенно да излезете от натоварването това е най-добрият начин, който трябва да търсите.

4. Екипировка. Дрехите трябва да облегчават терморегулацията. Да предпазват от адсорбиране на слънчевите лъчи. За тази цел трябва да са светли, от естествени материи, които да попиват потта и да отразяват слънчевите лъчи. Да покриват по-голяма част от тялото за предпазване от слънчеви изгаряния. Никога не забравяйте шапка и очила със слънцезащитни филтри. Не забравяйте да намазвате откритите части на тялото със слънцезащитни кремове.

Някои се опасяват да прекъснат тренировките, за да не загубят спортната си форма и спортните си навици. Изход винаги има. Това не трябва да става с цената на застрашаване на здравето. Може да се заместят изнуряващите тренировки в горещината с плуване, посещения на фитнес-клуб с климатик или просто да се премести времето по близо до вечерта, когато жегата спадне. Тогава ще има полза от тренировката.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова