Медицински услуги
0898 817 037

Какво да изберем за вашия подрастващ син: фитнес или спорт

boy-fitness-girl-gymФизическите натоварвания за децата и подрастващите са просто необходими. Движението е естествена компонента на детския организъм и е необходимо за неговото развитие. Това се отнася и за съвременните градски деца, които все по-малко се движат. Играта по градските улици е небезопасна заради по-интензивното движение и по други причини. В кварталната градинка все пак трябва да правиш нещо смислено и е желателно да са налични поне няколко приятели. Фитнесите в градинките изискват да знаеш поне няколко упражнения и главно как да ги правиш правилно. Безразборното занимание в тях и то без треньор може да доведе до травми.

Родителите имат два избора: спортен клуб или фитнес. От първото някои могат да се откажат поради по-високите изисквания, редовните посещения на тренировки. Фитнес клубът може да се окаже твърде скъпо удоволствие за други. И родителите затрупват детето изключително с интелектуални занимания като чужди езици, математика и музика. Не е лошо, но на детето му е нужно движение.

При това положение бих препоръчала практикуването на спорт в спортен клуб. Не се плашете от по-големите изисквания и дисциплина там. Това е напълно по силите на детето ви. Но си има и своите предимства пред фитнеса. Едно от тях е, че някои видове спорт могат да се практикуват от 5-6 годишна възраст, когато за фитнес не може и да се говори. Друго голямо предимство са заниманията задължително с треньор и под контрол на натоварванията, подходящи за възрастта. Дават се общоукрепващи упражнения и такива за развиване на сила и издръжливост. Трето не по-малко предимство е култивирането на дисциплина и умението да си управляваш времето. Това се отнася дори за родителите.

Що се отнася до фитнеса, нагледали се на всякакви културисти и мускулести батковци подрастващите искат да постигнат всичко това веднага. И са готови още 11-12 годишни да нощуват във фитнеса. Както ми каза един от тях, неговата цел в живота е да натрупа мускули. Добре е, ако поне в началото заниманията се водят от фитнес-инструктор, който да изработи серии от подходящи за възрастта и степента на тренираност упражнения. Следващата не по-малко важна стъпка е усвояване на правилния начин за изпълнение на тези упражнения. Така ще бъде избегната както възможността за претрениране, така и условията за травми. Една от опасностите на самостоятелните занимания във фитнеса е неконтролираното от никого разпространение на стимулиращи вещества и допинг. Поради малкото си знания и опит младежите, гонейки бързо мускули, се подвеждат по разни познавачи, които им препоръчват вълшебни таблетки и инжекции. Които не се знае какво точно съдържат, къде и при какви условия са произведени и съхранявани. Доста от тях пристигат от Азия, разпространяват се по Интернет и никой не носи никаква отговорност за тях. Плюс целият риск от поставяне на инжекции на случайно място и с неизвестно какви спринцовки и игли.

При това положение плюсовете на организирани занимания в спортен клуб нарастват. Не разчитайте на това, че след като си научи уроците и излезе в градинката, детето ви ще се раздвижи достатъчно. Най-често събралите се няколко приятели си приказват или се занимават с телефоните си. За съжаление съвременните деца нямат представа от това с какви игри там могат да заемат свободното си време. И за да не им идват на ум неподходящи идеи по-добре е да ги заведем сами в клуба.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова