Медицински услуги
0898 817 037

Да върнем изварата на масата

poleznoto-v-izvarataОбикновено изварата я подминаваме в магазина като незаслужаващо внимание нещо, едва ли не като отпадък. И не подозираме, че тя е един много полезен продукт, с който може да разнообразим менюто си.

Тя спада към млечнокиселите продукти. Получава се от:

–  мляко – при пресичане на белтъците на млякото със сирищна мая и закваска;

–   мътеница – това е продукт, получен при избиване на сметаната в масло;

–  суроватка – получава се при пресуване на сиренето.

Изварата се консумира в прясно състояние. Тя е богат източник на пълноценни белтъчини. Специално трябва да се отбележи доброто  съдържание на аминокиселината метионин и липотропното вещество холин, които действат благотворно върху функциите и възстановителните процеси на черния дроб. За това тя е подходяща за чернодробно болни. Ниското количество сол я прави изключително подходяща за болни със сърдечно-съдови заболявания. При затлъстяване и диабет са подходящи мътеничната и суроватъчна извара, тъй като са нискокалорични и не съдържат мазнини и сол. Давайки на организма достатъчно белтъчини и енергия, изварата не носи нищо излишно. Неутралната киселинност на прясната извара влияе добре върху стомаха при заболявания с повишена продукция на стомашни киселини. Благодарение на денатурирането на белтъците те стават лесно достъпни за протеолитичните ензими  и тя представлява лесно и напълно смилаем и усвояем продукт. Балансираните количества калций и фосфор укрепват костите и зъбите.  Напълно липсват пурини, което е подходящо за болни от подагра и уратни камъни в бъбреците. Но високото белтъчно съдържание не е подходящо за болни с бъбречна недостатъчност. Особеностите и количеството на различните видове извара трябва да се преценяват при употреба в диетата при различни заболявания.

Сто грама извара съдържат от 15 г до 18 г белтък, 2-3 г лактоза, 0,2 г сол, 70-140 мг калций, 130-190 мг фосфор, соли на магнезий, калий, цинк, мед, флуор, желязо. Сравнително малко количество витамини – витамини от група В, А, Е, Р, фолиева и пантотенова  киселина. Мазнини с добро съдържание на арахидонова киселина. В зависимост от съдържанието на мазнини тя бива пълномаслена, полумаслена и обезмаслена. Поради това има и неголеми разлики в концентрациите на другите съставки. Енергийното съдържание е само 80 ккал при ниско съдържание на мазнини, но може да стигне до 200 ккал при високомасления вариант.

Ккал/100 г         Белтъци       Мазнини       Въглехидрати

Обезмаслена        81                       17                 0,1                   2,1

Полумаслена      165                      16                    9                   2,2

Пълномаслена    200                      15                  18                   2,8

Единственият минус при разумната употреба на извара е бързото размножаване в нея на болестотворни микроорганизми при неправилно съхранение. Възможно е, както всеки съдържащ повече белтъци продукт, да провокира алергична реакция при чувствителни хора. Колкото и да е полезен, прекаляването с него може да натовари организма с много белтък, натрий, мазнини. Преяждането и с най-полезната храна не е за препоръчване. И фактът, че нещо е много полезно, не може да бъде оправдание за злоупотребата с него. Преяждането никога не е полезно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова