Медицински услуги
0898 817 037

Постите: да увеличим ползите и да намалим вредите

salat tellerВ разгара на Великденските пости сме. В тези важни за душата, но трудни за тялото дни може да се допуснат грешки, които после цяла година ще ни вгорчават живота. На първо място, за кого постите не са препоръчителни:

1. Болни с изострени заболявания на стомаха или дванадесетопръстника: активна язва, ерозии на лигавицата, гастрит, гастродуоденит;

2. Изострен хроничен панкреатит;

3. Хронични заболявания на черния дроб и жлъчния мехур в стадий на обостряне;

4. Онкологични и хематологични заболявания;

5. Други хронични заболявания;

6. Нуждаещи се от пълноценно белтъчно хранене: бременни, кърмачки, деца и подрастващи, активно спортуващи, възстановяващи се след тежки хирургични интервенции или заболявания.

Допусканите грешки често са в резултат на мисълта, че постите са нещо просто, което без много мислене можеш да направиш. Просто изключваш някои неща от храната и готово. Почти никой не се замисля върху възможността да се получат и някои неприятни последствия. Предлагам да се замислим.

Грешка 1: Отношение към постите като към оздравителна диета. Това е особено опасно за хора с хронични заболявания.  Могат да се засилят оплакванията или да се изострят, да се изявят заболявания, които човек не е и подозирал, че има. Вместо да намалят теглото си, хората със затлъстяване могат и да напълнеят още повече по време или след постите. За това подобни оздравителни мероприятия не е препоръчително да се прилагат инцидентно. А трябва да бъдат постоянен елемент от всекидневието – да се спазва балансирано хранене, без преяждане или диетичен режим, съобразен с наличните заболявания.

Грешка 2: Рязко ограничаване на храната. За постите трябва да се приготвите предварително. Поне една седмица преди това започнете плавно да ограничавате видовете (първо месо, после риба, млечни продукти) и количествата храна Ако не сте успели и сега решите да започнете пости, не пропускайте този етап. Най-вредното действие е: „Сега ще се наям, че от утре постя.”

Грешка 3: Пълно изключване на храна от животински произход. Това е основното положение при постите. Колко може да ни навреди? При вегетарианската диета се получава дефицит на белтък, желязо, калций и витамин В12.

Витамин В12 практически се намира само в храни от животински произход. Неговите запаси в организма са значителни и при 40 дни пости да се получи болестен дефицит не е реална заплаха.

Желязото се намира и в растителни храни, но в по-малки количества и от тях то се резорбира по-малко и по-трудно. За подобряване на неговата абсорбция е препоръчително да се съчетава с източници на витамин С: салатите да се подправят с лимонов сок (от пресен лимон, не от бутилка) или от него да се приготвят напитки.

Калцият в най-добре усвоима форма  се намира в млякото и млечните продукти. Но при внимателно подбрана диета можем да си го набавим и от растителни източници – най-богат е сусамът, след него идват бадемите, зелени листни и зелеви зеленчуци, пълнозърнесто брашно и пшенични трици, соя, зелени подправки. Някои вещества ускоряват неговото извеждане от организма – кофеинът в състава на кафето и газираните напитки (като кола или енергийни напитки), много сол или захар в храната, тютюнопушене, недостиг на белтъчини.

Белтъчините са безусловно необходими за нашето здраве. Най-пълноценните се съдържат в животински храни. В растителните източници не винаги се съдържа целият набор от аминокиселини. В повечето от тях липсва една или няколко незаменими аминокиселини и в храната трябва да присъства максимално разнообразие от продукти, за да се компенсира това. Най-богати са бобовите храни, соя и ядки. Зърнените храни също са добър източник на белтъци (те не съдържат незаменимата аминокиселина лизин), защото те се употребяват в по-големи количества. Не пропускайте като възможност тофу и гъби. Ако е възможно не изключвайте напълно рибата и морските продукти.

Грешка 4: Злоупотреба с фаст-фууд. Не е тайна, че по време на пости доста хора изпитват постоянен глад. И се опитват да го заглушат с вредна храна – не изисква приготвяне, съдържа много калории и вредни съставки. Тези храни не са забранени по време на пости, но нямат нищо общо със здравето.

Грешка 5: Еднообразно хранене. Обикновено хората заедно с изключването на забранените продукти постепенно изключват и ястията с тяхно участие и менюто постепенно се съкращава. Още повече, че винаги не достига време за експерименти в кухнята. За това не е лошо и с менюто да се подготвите по-отрано. Има много видове зеленчуци и плодове, ядки и други храни, с които можете да разнообразите храната.

Преразгледайте вашият режим на постене, за да извлечете максималните ползи от този период на въздържание. А излизането от него трябва също да става постепенно и разумно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова