Медицински услуги
0898 817 037

За ползата от краставиците

krastavizaЗелени и хрупкави – пред свежите краставици е трудно да се устои. И не е нужно. Те могат да донесат само полза.

Преди да отхапете от краставицата я помиришете. Ароматът на прясна краставица пробужда не само апетита, но и любовта. Особено у представителките на нежния пол. Американски изследователи са провели експеримент как различните аромати въздействат на либидото. Оказало се, че най-голяма възбуда у жените предизвиква мирисът на краставица. А ароматът на пържено месо буквално убива женската страст. Но по-добра гарнитура за месо от краставици няма – те съдържат вещества, които помагат за усвояването на животинските белтъчини и мазнини. А растителните влакнини, които в краставиците не са малко, пазят любителите на мазното месо от атеросклероза.

Краставиците съдържат 95% вода и не много големи количества витамини, но за това в пълен състав почти всички известни полезни вещества. Но практически всички витамини и микроелементи се съдържат в обвивката. Така че, ако можете не ги белете. Освен това някои от полезните вещества се разрушават под действието на кислорода.

Повечето хора чистят краставиците, опасявайки се, че кората ще горчи. Това е възможно, особено в горещините поради недостиг на влага или при по-зрели екземпляри. Горчивите вещества са безопасни за здравето, а по някои данни са способни да намалят риска от развитието на тумори.

Краставиците благоприятно влияят на работата на сърдечно-съдовата система поради изобилието на калий. Този микроелемент укрепва стените на съдовете и сърдечния мускул, регулира сърдечните съкращения, намалява отоците и кръвното налягане, улеснява работата на бъбреците и черния дроб. Освен това краставиците намаляват киселинността на стомашния сок и благотворно влияят на работата на стомашно-чревния тракт. Нормализират водно-солевия баланс, стимулират обмяната на веществата, действат диуретично.  В тях има дори сребро.

Желаещите да отслабнат също трябва да ги включват по-често в менюто си. Краставиците съдържат съвсем малко калории, но отлично запълват стомаха, а в съчетание с лъжичка растително масло /мазнините, преминавайки през храносмилателния тракт, стимулират изработването на вещества, които потискат чувството на глад/ дават чувство за ситост цели 3-4 часа. Може един-два пъти седмично да си устроите разтоварващ ден с  един килограм краставици, разделени на пет порции. Ако не можете да издържите към тях прибавете  едно яйце или 50г варено месо плюс една ябълка, круша или банан /това е за целия ден/.

В краставиците има много витамини от група В, нужни за нормалната работа на нервната система, също  правят кожата по-гладка, а косата по-красива. Замразените кръгчета са отлично средство за тонизиране на кожата на лицето, която се обтрива с тях сутрин или при нужда от освежаване.

По препоръка на диетолозите всеки човек трябва да изяжда по 12-13 кг краставици годишно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова