Медицински услуги
0898 817 037

Позволи на мечтите да се сбъднат

surprise-dreamsЧесто се случва хора около нас леко, на пръв поглед, да достигат желаните цели, а на нас не ни върви, и не ни върви. Дали самите ние не пречим на мечтите ни да се сбъдват и не поставяме спирачки. Едва ли хората се раждат неудачници. Но някои спомени от детството могат да ни изиграят лоша шега в целия ни по-нататъшен живот.

Страхът да не сбъркаш. Той може да парализира цялата дейност на човека. Винаги, когато правиш нещо съществува вероятност от грешка, или нещо да не се получи в идеалния и желан вид. Още повече, ако това е нещо ново за теб.

Тази нагласа често се формира у децата от родителите. Децата по-често бъркат. За тях повечето неща са нови и непознати и е нормално по-често да грешат. Те така се учат. Трудно е да бъдеш винаги безгрешен дори за възрастните. Голяма грешка е вместо да обяснят на детето си какво трябва да направи, родителите да му се карат и да го наказват. Наказанието с най-големи последствия е игнорирането, когато родителите показват на детето, че то не е достойно за тяхното внимание. С това те формират у него убеждението, че всяка грешка е глобална катастрофа, която е фатална. И е по-добре нищо да не правиш, за да не грешиш. Освен постоянния стрес с последствия за здравето, това може да се отрази върху целия живот на индивида.

– Страх от бъдещето. Бъдещето е винаги неизвестно, а неизвестното плаши. По принцип децата рядко се плашат от новото. Иначе не биха могли на нищо да се научат. Те активно изследват и опознават света и всичко ново в него. Но родителите винаги се опасяват нещо лошо да не се случи, изпитват страх от бъдещето и с добри намерения почват да предпазват децата от всичко и така да ги приучават. Правят го почти неосъзнато. В резултат на тези внушения вече възрастните хора се боят да правят нещо ново. Да сменят работата, да сменят неподходящия партньор, да заминат на по-далечно пътешествие. Но страхът трудно се признава и затова човек почва да търси всякакви причини, обикновено извън себе си, които му пречат да осъществи желанията си.

Нищо не мога да направя. Тази мисъл също несъзнателно се внушава още от детството. Никой не се е родил научен и на всичко трябва да се учиш от нулата. С повторения и грешки. Понякога това е досадно за родителите и те предпочитат да го свършат сами. Но ако това поведение се повтаря чисто, детето расте с чувството, че нищо не може да направи сам, все едно няма да се получи.

С възрастта все пак мнозинството от нас разбират, че трябва да прилагаш усилия, за да постигнеш нещо. Не винаги мама и татко могат да го направят вместо теб. Но тези грешни установки, ако не се коригират, могат да пречат до края на живота, правейки човек нерешителен и неуверен в себе си.

Направете първата крачка.

1. Ясно си определете целите. Кои от тях са по-непосредствени, средносрочни и далечни цели. Не мечтайте. Определете цели, които са реалистични за постигане лично за вас. Но за това трябва реално да оцените своите способности и условията на околната среда. Дали те биха позволили постигането на конкретните цели. Много важно е да бъдете откровен със самия себе си. И да определите това лично вашите цели ли са или са ви натрапени от средата /най-често от родителите, приятелите, модата/. Ако не се съобразите с личните си предпочитания и способности, ви очакват разочарования.

2. Детайлизирайте своите цели. Облечете ги в конкретни форми до най-малки детайли. Все пак и детайлите вие трябва да ги реализирате. Така целият проект няма да ви изглежда плашещо. Представете си най-добрия сценарий.

3. Движете се по избрания път без да спирате. Мнозина смятат, че е най-трудна първата крачка. Но тя е само началото на дълъг път. Най-трудното е упорито да продължавате движението без почивен ден.

4. Постоянно се учете. Светът в момента се движи много бързо и вие трябва да сте в крак с него. Бъдете открити за всичко ново, за всяко ново откритие. Това може да ви се вижда сложно и трудоемко, особено ако отдавна не сте на двадесет. Но животът е такъв, че ако не се движите с него, много бързо ще изостанете. А науката е нещо толкова интересно. Струва ли си да го изпускате, за да живеете в миналото. Освен това постоянното учене има и бонус – то е ефективна профилактика на възрастовите невродегенеративни заболявания.

5. Вярвайте в себе си и своята мечта. Намерете тези, които също вярват във вас, ще ви поддържат и вдъхновяват. Бягайте далече от тези, които ще се опитват да разколебават вашата увереност в себе си, да ви внушават, че това не ви е по силите, не е за вашата възраст и изобщо не ви трябва за нищо.

6. Носете отговорност за собствените си решения. Научете се да признавате, че всяко действие е следствие на прието от вас решение. Не обвинявайте целия свят за собствените си неуспехи, не се обиждайте на роднини и приятели за това, че не могат, а на моменти не се и опитват да ви опазят от грешки.Вашият живот е във вашите ръце.

7. Победете страховете си. Всички хора се опасяват от това, че нещата няма да се получат веднага, че може да не са разчели всичко. Това е нормално. Но някои постигат успех въпреки всичко, а други – само мечтаят. Успешните хора се страхуват, но действат. Неудачниците от всичко се страхуват и седят скръстили ръце. Или си намират оправдания за всичко.

8. Настройте се позитивно. Това не са само думи. Ако започнете нещо ново, но без желание и с отрицателна настройка, трудно може да очаквате добър резултат. Разбира се, всичко трябва да е с мярка. Не бива да позволявате твърде розовите мисли да ви лишат от адекватна оценка на ситуацията.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова