Медицински услуги
0898 817 037

Предизвикателство №1: Слез две спирки по-рано – Да изгорим 100 калории на ден чрез движение

През по-голямата част на деня седим. Пред компютъра. Пред телевизора. Или се возим в градския транспорт. И твърде малко се движим. А природата е създала нашия организъм за движение. И това обездвижване ни излиза твърде скъпо – по-слаби кости, по-слаби мускули, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет.

Винаги оправданието е, че нямаме време. Не е нужно с часове да се потим във фитнеса. Всеки ден можем да отделим 10 минути и да изминем последните две спирки до къщи пеша. Това ще подобри кръвоснабдяването на организма, ще ни тонизира, за да изглеждаме по-добре, кожата ще изглежда здрава и подмладена, сърцето – по-здраво. И не на последно място това ще изгори тези 100 калории, които често са ни в повече и са първата стъпка към наднорменото тегло.

Не е нужна специална подготовка за това. Нужна е прашинка желание да направиш нещо добро за себе си. И можеш да започнеш още от сега. От днес.

Невидимата болест – хиподинамията

Липсата на двигателна активност (обездвижването) води до състояние на хиподинамия- настъпването на ред отрицателни последствия за здравето и психиката на човека. Основната причина в съвременния свят е очевидна. Постиженията на техническия прогрес правят живота по-комфортен, но малко хора се замислят, че намаляването на физическата активност отрицателно действа на здравето им. Хиподинамията е неизменен спътник на представителите на седящите професии. Тя не подминава и децата, особено в училищна възраст, които след занятията в училище (на които също седят) и приготвянето на домашните, предпочитат да проведат свободното си време в къщи пред компютъра. Разбира се, съществуват причини, заради които човек е принуден да ограничи движенията – тежки заболявания и травми. Но и на тези пациенти е необходимо движение. Не случайно още от древността е дошла максимата, че движението е живот.

Симптоми на хиподинамията. Тя се съпровожда с голям брой симптоми, следствие на недостатъчна физическа активност:

1. Вялост, сънливост;

2. Лошо настроение, раздразнителност;

3. Умора и общо неразположение;

4. Намалява силата и издръжливостта на мускулите;

5. Нарушения на съня, намалена работоспособност;

Подобни оплаквания периодично може да има всеки, но малко хора ги свързват с хиподинамията. За това при тяхната поява трябва да се замислим отделяме ли достатъчно време за физическа активност. Продължителното ѝ намаляване води до атрофични промени в мускулите и костите, нарушава обмяната на веществата, намалява синтеза на белтъци. Хиподинамията крайно неблагоприятно се отразява върху работата на главния мозък, предизвиква главоболие, безсъние, емоционална неуравновесеност. Още един неприятен признак – повишава апетита, което заедно с недостатъчното движение води до затлъстяване с всичките му последици (нарушения в мастната обмяна, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет 2-ри тип). При продължително седене се получава застой в долните крайници, водещ  до намалено кръвоснабдяване на другите органи, в това число и главния мозък. В резултат се нарушава мисленето, паметта и концентрацията на вниманието. У слабоподвижните хора мускулната система е слаба. Това може да доведе до проблеми със ставите и гръбначния стълб.

Профилактика на хиподинамията. Тя е насочена към увеличаване на физическата активност на всеки човек. Децата е необходимо от ранно детство да бъдат приучвани към ежедневни активни игри на свеж въздух, задължително посещаване на часовете по физическа култура в училище (които да бъдат максимално наситени с движение), участие в спортни клубове и посещение на фитнес. Но отсъствието на възможност за посещаване на спортни комплекси не може да се превръща в причина за обездвижване. Всекидневни разходки пеша и кросове може да извършва всеки, за тях не е нужна специална организация и екип, освен удобни обувки. За домашни условия може да се подсигури сгъваем тренажор или елементарни уреди, които не заемат място, както и система от упражнения с тях.

Започнете деня си с 10-20 минути раздвижване, стандартната гимнастика или енергичен танц с любимата музика. Така ще дадете старт на организма си и ще го събудите. През деня използвайте всеки повод да не използвате телефон или компютър, а да отидете лично, където трябва. Пазарувайте пеша или изминете с енергичен ход последните две спирки до къщи. Ходете стегнато и бодро и наистина ще се почувствате така. Това не е пълният списък от препоръки за профилактика на хиподинамията, съществуват много видове спорт, които заедно с това ще ви донесат и много удоволствие. Важното е да започнете.

Предизвикателство № 1 : Слез две спирки по-рано – Да изгорим 100 калории на ден чрез движение – отминало предизвикателство

Предизвикателство № 2 : Една седмица без fast food – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 3 : Една седмица без газирани напитки – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 4 : Една седмица без сладко – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 5 : Започни деня си с ритъм – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 6 : Една седмица без пържено – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 7 : Замени едно хранене с пълнозърнести храни -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук 

Предизвикателство № 8 :  Не пропускай закуската -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Ако сте преминали успешно през всички предизвикателства, вие вече сте поставили основите на здравослоното хранене и начин на живот. Остава само да приложите и последното основно правило, което е ключът към хубавата фигура и доброто здраве: Никога не преяждай!научи повече

Ако не сте успели да се присъедините към кампанията 100 калории по-малко на ден във Фейсбук, вие можете да преминете всички предизвикателства сами и да сложите началото на един по-здравословен начин на живот, който ще окаже положително въздействие не само върху фигурата ви, но и върху цялостното ви здравословно и психично състояние. С всяка изминала седмица ще се почувствате все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма!

Собственото ни  здраве, добро настроение и по-малко килограми  зависят изцяло от нас, от направените малки, но добре дозирани и премерени усилия.

Ако имате нужда от индивидуална програма и двигателен режим, може да запазите своя час сега на тел. 0898 817 037

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова