Медицински услуги
0898 817 037

Тайнственият витамин Р

vitamin-pВитамин Р – това са група вещества, наричани още флавоноиди. Към тях се включват рутин, кверцетин, хесперидин, ескулин, антоциан, катехин и други около 120 на брой. Те са част от групата на растителните антиоксиданти, които наброяват  около 4000 вещества.

Полезните свойства на витамин Р са били открити по време на изучаването на витамин С и неговото влияние върху проницаемостта на съдовете. Оказало се, че самият витамин не повишава здравината на съдовете. Това се постига само в комбинация с витамин Р.

Ползата от витамин Р е не само в намаляване на проницаемостта на съдовете като ги прави по-еластични. В организма той участва в нормализиране на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Всекидневният прием на 60 мг за срок от 28 дни намалява вътреочното налягане. Флавоноидите участват също в процеса на образуване на жлъчката, регулацията на изработване на урина, стимулират работата на надбъбречните жлези. Заедно с витамин С не допускат разрушаването на хиалуроновата киселина като потискат действието на ензима хиалуронодаза и по този начин укрепват стените на кръвоносните съдове. Предпазват от окисление самият витамин С и адреналина.

Имат добър антиалергичен ефект. Като нормализират изработването на серотонин и хистамин флавоноидите облегчават протичането на алергичната реакция и ускоряват нейното лечение (особен забележим ефект при бронхиална астма). Притежават изразени антиоксидантни свойства, например, катехинът, съдържащ се в зеления чай. Разбира се, в количествата за 2-3 чаши чай. Както всичко друго, извънмерните количества могат да имат и обратен ефект. Големите дози катехин, които се съдържат в някои хранителни добавки, предизвикват увреждания на черния дроб. Това е втората причина за медикаментозни чернодробни увреждания, описана в САЩ.

Недостигът на витамин Р преди всичко се отразява на състоянието на съдовете: капилярите стават нежни и чупливи, по кожата и склерите на очите могат да се появят малки кръвоизливчета. Има обща слабост, повишена уморяемост и намалена работоспосоност. Признаци на дефицит могат да бъдат също кървене от венците, неравна кожа, падане на косата, отоци.

За възрастен човек достатъчната дневна доза, необходима за нормално функциониране на организма, е средно 25-50 мг. По-големи количества са необходими на спортистите (60-100 мг в тренировъчен период и до 200 мг при състезания). Витамин Р не е токсичен и не вреди на организма и в по-големи количества. Излишъкът се извежда чрез урината.

Витамин Р не се синтезира в човешкия организъм, за това всекидневното меню трябва да включва продукти, където той се съдържа. Това са: домати, чушки, чесън, зеле, магданоз, копър, цвекло, ябълки, грозде, кайсии, малини, вишни, череши, касис, сини сливи, шипки, цитрусови плодове, спанак, киселец, елда, зелен чай, червено вино и тъмен шоколад.

Флаваноидите се разрушават от цигарения дим, под въздействието на светлина и въздух, при термична обработка и при замразяване. Суровите плодове и зеленчуци са най-добрият източник. Отказването от пушене освен другите ползи ще предпази от унищожаване витамин Р и витамин С.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова