Медицински услуги
0898 817 037

Гимнастика при остеопороза

osteoporoza-gimnastikaОстеопорозата е намаляване на плътността на костите с повишане на тяхната чупливост. Това е неизбежно явление в зряла възраст. Костта не е нещо статично и неизменно. В нея постоянно протичат процеси на разрушаване на старата тъкан /резорбция/ и създаване на нова. Резорбцията се извършва от специални клетки – остеокласти. Те произвеждат специфични ензими, които разграждат колагена и минералните вещества, от които е изградена матрицата на костта. В обратна посока работят другите костни клетки – остеобласти. Те натрупват калций и фосфор върху колагена и така се формира нова кост. В млада възраст тези процеси са в баланс. Калцият се натрупва в организма до 28 години. В тази възраст костната възраст достига максимум. По-нататък този запас или ще се поддържа, или ще се изразходва. За това в менюто в тази възраст трябва да присъстват продукти с високо съдържание на калций. След 45 години човек нормално губи 1% от костната маса годишно. При остеопороза загубата може да достигне до 3-5% за година и да достигне до 50% общо.

Има рискови фактори, които ускоряват процеса – тютюнопушене, голяма употреба на кафе, сол, минерална вода. Рисков фактор е наличието на някои заболявания – ревматоиден артрит, захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, ранен климакс. Също продължителен прием на някои лекарства – кортикостероиди, противогърчови лекарства, имунодепресанти и налагащо се спазване на постелен режим за дълго време. Нейното най-опасно усложнение са счупванията на шийката на бедрената кост и прешлените, при това от незначителни травми.

Но преди това процесът се е развивал години наред почти безсимптомно. Но има някои признаци, които да ни накарат да заподозрем развиването на остеопороза. Това е промяна в осанката и появата на гърбица, намаляване на ръстта, промяна в характера на болките в гърба, повишена уморяемост, крампи в краката, образуване на по-обилна зъбна плака, чупливост на ноктите. Изследването на костната плътност ще даде отговор.
Лечението на остеопорозата е продължително и трябва да се извършва от лекар. То е комплексно и включва: лекарства, които да забавят резорбцията на костта; диета с достатъчно вещества нужни за изграждането на костите; подходящо физическо натоварване.

Физическото натоварване трябва да бъде индивидуално и съобразено със стадия на остеопорозата и останалите заболявания. Най-разпространената грешка на пациентите в начален стадий е намаляването на физическата активност, за да се пазят. Разбира се, екстремални натоварвания не са уместни, но правилно подбраното физическо натоварване може да свърши не малко работа: ще укрепи мускулите /често паданията с последствие счупване са именно от слаби мускули/, ще поддържа костния метаболизъм, ще поддържа подвижността и доброто състояние на ставите.

Упражненията не трябва да съдържат елементи с резки и силни тласъци, напр. скокове, подскоци, силни усукващи движения на гръбначния стълб. Най-лесни, но ефективни са обикновеното /или скандинавско/ ходене и изкачване на стълби. Последното се отразява благотворно на общата маса на скелета и добре укрепва гръбначния стълб и костите на таза, които най-много страдат от възрастовите изменения. Препоръчително е не по-малко от километър на ден.Други подходящи занимания са пилатес, водна аеробика, танци.

Гимнастическите упражнения трябва да са щадящи, да не предизвикват болка и да не излизат извън физиологичните граници на обема на движение на ставите. Покачването на натоварванията е за сметка на увеличаване на повторенията. Те са 8-10 повторения, като могат в зависимост от състоянието да се направят 3-5 и повече серии. При някои упражнения е възможно да се задържи позата за 3-5 секунди.

Комплекс упражнения, които се изпълняват в положение легнал на гръб:

1. Изправете гърба, сгънете глезенните стави, опънете коленете, напрегнете седалищните мускули, притиснете дланите към пода.
2. При леко сгънати колена и глезени притиснете петите и дланите към пода като едновременно напрягате коремните мускули.
3. Сгънете коленете и поставете стъпалата на пода, гърбът е изправен, дланите плътно притиснати към пода, а коремните и седалищни мускули напрегнати.
4. Повдигайте по ред краката вертикално нагоре.
5. При леко сгънати колене притискайте към пода петите, повдигнете главата, напрегнете коремните мускули.
6. Сгънете коленете, повдигнете бедрата, колкото е възможно.
7. Обхванете с ръце краката и плътно ги притиснете към гърдите.
8. Кръгови движения на дланите и стъпалата.
9. Крака сгънати в коленете, ръце – опънати нагоре. Поклащане на тялото в страни.
10.Крака сгънати в коленете на 90 градуса, дясното коляно се обхваща с ръце и се притиска към гърдите.
11. Повдигане на главата заедно с краката.
12. Едно от най-лесните упражнения е протягането с хванати ръце, опънати на пода зад главата.

Изходно положение легнал по корем:

1. По ред повдигане на десен и ляв крак.
2. Повдигане на двата крака, задържане 5 сек. И отпускане.
3. Повдигане на двете ръце, задържане за 5 сек. И отпускане.
4. Комбинация от упр. 2 и 3.

Изходно положение седнал:

1. Ръце опънати нагоре при вдишване, ръце надолу при издишване.
2. Направете котешки гръб, изправете се.

Изходно положение на длани и колене:

1. Направете котешки гръб, главата е ниско, изправете гърба и вдигнете високо главата.
2. Протегнете лявата ръка напред, а левия крак назад. Сменете страните.

Упражнения възможни за изпълнение при всякакви обстоятелства и без специална подготовка:

1. Раздвижването на  всяка става във всички възможни за нея посоки и обем. За ставите на ръцете е възможно използването на малки гирички.
2. Повдигане на пръсти – 10-20 пъти.
3. Седнали на стол изправете крак напред и отново го приберете към стола.
4. Подпрени на опора повдигнете крак назад максимално възможно, задръжте колкото можете и отпуснете.
Най-важното е да не допуснете обездвижване.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова