Медицински услуги
0898 817 037

Коремът ми е като балон

podut-koremВ някой момент от живота си всеки е имал известни неприятни усещания от страна на храносмилателната си система. А за един не малък процент от хората това е постоянно състояние. Става дума за подуването на корема от повишено количество газове в червата. От къде идват те?

Първо, всеки човек поглъща въздух. Това може да стане при бързо и нервно говорене. При бързо хранене или пиене. Особено много въздух се гълта при бърза консумация на течна храна с лъжица. Постоянно дъвчене на дъвка и тютюнопушене. Газираните напитки са идеален източник на газове. Нормално в стомаха има известно количество газ, оформен като мехур в горната му част. Излишните количества въздух излизат чрез оригване. Малка част от него преминава надолу през червата и се отделя през ректума, смесен с газовете, които се изработват в червата.

Второ, милиардите микроорганизми, които обитават в червата, в хода на своята нормална жизнена дейност отделят различни газове. Някои произвеждат водород, други дори метан. Основен източник за тях е несмляната в по-горните отдели на червата храна. Микроорганизмите я преработват и използват за свои цели. Естествено при този процес се образуват и отпадни продукти. Някои от тях ние използваме (бутират, ацетат, витамини). Други ни създават неприятности. Нормално всеки възрастен човек отделя около 600 мл газове в денонощието. При нарушаване на баланса в храненето те могат да са много повече.

Основен източник за изработване на газове са захарите:

– На първо място това са храните, богати на фибри, които са полизахариди – плодове, варива, зеленчуци с груба целулоза като зеле и неговите роднини.

– Храни, източници на други захари:

Съдържащи фруктоза храни – среща се естествено в много плодове, особено богати са смокини, фурми, сини сливи, круши, грозде. Но и медът е естествен източник на фруктоза. Тя се добавя нашироко като подсладител в газирани напитки, сокове и готови сладкарски изделия.

Зеленчуци, съдържащи рафиноза. Това е комплексна захар, намираща се в зеле, брюкселско зеле, броколи, карфиол и всички кръстоцветни зеленчуци. Варивата също я съдържат.

Стахиоза – друга трудно смилаща се захар. Намира се в бобовите.

Сорбитол – заместител на захарта за подслаждане на бонбони и дъвки.

– Особено внимание трябва да отделим на млякото и съдържащия се в него дизахарид лактоза. Той се разгражда от ензима лактаза. Доста хора имат много ниски нива на лактаза или изобщо тя им липсва и не могат да разграждат млечната захар. Всяка консумация на прясно мляко предизвиква у тях чревни проблеми като колики, диария, подуване на корема.

При преработване на остатъците от белтъчини се произвеждат скатол, индол и други „ароматни” молекули.

Недостатъчното изработване на храносмилателни ензими от задстомашната жлеза също предизвиква много газове. Храната не се смила достатъчно добре. Остава голямо количество несмляна храна, която се подлага на преработка от микроорганизмите в долните отдели на червата.

Консумирането на по-големи количества сурови храни може да доведе до повишено образуване на газове. От друга страна някои храни не са много пригодни за консумация в суров вид. Те трудно се поддават на смилане от ензимите и дават големи количества отпадъци, които са пир за чревните бактерии.

Парадоксалното е, че и смятаното за диетично кисело мляко приемано като монодиета в по-голямо количество, предизвиква много газове. Същото се отнася и за началните фази на гладуването. Но и преяждането доставя обилно количество храна за бактериите.

Какво може да направим за намаляване на тези неприятни усещания? Постоянното пиене на препарати с ензими е само временно решение освен ако се налага при наличие на болестен процес. Някои от тях са със съмнителна ефективност. Особено много препоръчваните ензими от растителен произход или живи ензими. Всички ензими са белтъчни молекули и в червата се смилат както всички останали белтъци в храната. Широко рекламираните про- и пребиотици също не могат да се пият безкрайно дълго, а са доста скъпи. Трябва да се намери разрешаване на проблема в ежедневието.

Рационалното хранене, с балансирани количества от всички видове продукти, без преяждане, може да сведе производството на газове в червата до нормалните количества, които да се отделят без проблеми. За съжаление те не могат да се намалят до нулата. Така е решила природата.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова