Медицински услуги
0898 817 037

Митовете за остаряването

mitove-za-ostaryavanetoКултът към младостта в нашата култура е породил много митове за стареенето. Всички искат да останат млади и са готови да похарчат за удължаването на младостта много пари. Между другото плащаме и за митове.

Един от тях е, че колкото човек е по-стар, толкова е по-трудно да отслабне. Действително с възрастта скоростта на обмяната на веществата намалява. Но да прикриваме излишните си килограми и това, че нищо не правим и продължаваме да преяждаме и да се храним крайно нерационално с философстване за възрастта няма да ни свърши никаква работа. А нещата са същите и у 20 годишните, и у 50 годишните. И се свеждат до дисбаланса между получените с храната калории и изгорените при ежедневната дейност. Разликата е, че при по-възрастните е възможно теглото да се качва вследствие приема на някои медикаменти (хормонални препарати, медикаменти за лечение на захарен диабет и др.). За тези странични ефекти можем да се консултираме с лекуващия лекар.

Друг мит е, че хората след 50 години трябва да намаляват интензивността на физическите натоварвания. Това е с нищо неоправдано заблуждение за по-голямата част от хората. Редовните и умерено интензивни физически натоварвания ще донесат само полза (ако не сте ги почнали на петдесет). Но всяка физическа активност е по-добра от седенето пред телевизора по много часове наред. Не е вярно, че след 50 г. е опасно да се тренира интензивно. Разбира се трябва да се спазват принципите на физическата тренировка и натоварването да се съобрази с физическото състояние на конкретния човек, наличието на различни хронични заболявания и препоръчителните натоварвания и спортове за съответната възраст (винаги може да има изключения, защото хората са много различни). Всеки лекар – специалист по спортна медицина може да ви консултира по този въпрос. Тренировките, особено аеробните, са много полезни за сърдечно-съдовата система, те са защита от сърдечни заболявания, а също и от набиране на наднормено тегло. Това е особено важно за жените в тази възраст, които с настъпването на менопаузата и хормоналните промени са по-склонни към затлъстяване.

Трети мит е, че хранителните добавки могат да забавят процесите на стареене. По цял свят хората харчат милиарди долари за добавки, които се рекламират като ”елексири на младостта”. На практика всеки лекар знае, че няма нито една добавка, имаща доказана ефективност. Изследванията ясно показват, че връзка между подобряване на здравето и прием на синтетични витамини, ензими и т.н. няма, още повече за удължаване на живота. Няма доказателства за тяхната ефективност, няма доказателства и за тяхната безвредност. Много от тях имат място като допълнителни елементи при лечение на различни заболявания. За това е добре различните добавки да се приемат само при нужда и в препоръчаните дозировки, а не като постоянно присъстващи в живота ни. По-добре е да употребите парите си за плодове, зеленчуци и чиста вода, а не за „вълшебните” подмладяващи хапчета.

Друг мит е, че скоростта на процесите на остаряване е обусловена изцяло генетично. Безусловно генетичния фактор играе своята роля, но много по-голямо влиявие на външността играят външните фактори. Ограничете пребиваването на открито слънце с незащитена кожа, яжте по-малко и балансирано, пийте много чиста вода, движете се повече, сведете алкохола до минимум,  бягайте далече от цигарения дим и мръсния въздух в градовете – и вие реално ще удължите своята младост.

Към всичко това може да добавим и положителното отношение и реалистичния поглед към живота, поставянето на реализуеми цели, правилната реакция към стресовите фактори. Без съмнение животът е сложно нещо, но няма смисъл да го усложняваме излишно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова