Медицински услуги
0898 817 037

Не е скъпо да живеем здравословно

Често в обществото се върти идеята, че е много скъпо да живееш здравословно. И това е причината да не го правим. Идеята се възприема веднага без всякакви възражения, защото е много удобна. Дали е така наистина? Или е търсене на поредното оправдание защо не правим нищо за себе си? Ако разгледаме от различни страни въпроса, ще видим, че подобни идеи нямат никакви основания.

Най-голямото перо от домашния бюджет е за храна. От храна по възможност не бива да се пести. Но… Ако престанем да преяждаме, ще даваме по-малко пари за храна. Обикновено хората с хранителна зависимост страдат от страха да не останат без нещо за ядене. И купуват без да държат сметка на количествата. В резултат понякога се изхвърля доста храна. Ако престанем да изхвърляме, ще даваме по-малко пари за храна. Точно тези, които постоянно се оплакват колко е скъпо да живееш здравословно, са любители на фаст фууда. А той е доста скъп и с полза за здравето точно нула. Но те без всякакви оплаквания за това, си купуват всекидневно от него. Ако съкратим перото за фаст фууд до възможния минимум, ще даваме по-малко пари за храна, която ни разболява. И така ще останат достатъчно пари да си купуваме свежи плодове и зеленчуци и друга качествена храна и да се храним здравословно.

Десетки хиляди хора всекидневно пушат поне по една кутия цигари. За вредата от тютюнопушенето е постигнат всеобщ консенсус в обществото и едва ли има човек, който да твърди, че е полезно. Напротив. То е причината за появата на много значими заболявания. За финансовата страна на въпроса като че ли много не се говори. А само един пушач в семейството /често са двама и повече/ е способен да изпуши стойността на един апартамент през живота си, постоянно мърморейки колко е беден. Престанете да пушите и веднага ще се намерят средствата за здравословен живот.

Постоянната употреба на алкохол е редовно перо в някои семейства. Освен доста скъпо за здравето, качествените напитки излизат доста скъпо и на домашния бюджет.

Поредното оплакване е, че е много скъп абонамента за фитнес, за басейн и няма време за това. Престанете да се оправдавате. Винаги може да се организира безплатен вариант на физическа активност и да се намерят 20-30  минути на ден да се пораздвижиш. Може да се спестят от паузите за кафе и цигара.

От друга гледна точка, ако престанем да преяждаме, да пушим и да пием, ще ни се налага да плащаме по-малко за лекарствата за лечение на болестите, които те предизвикват.

Разбира се, ако диетата ни се състои предимно от много модни /но не съдържащи нищо особено в сравнение с нашенските/ задморски храни, средствата няма да ни стигнат. Същото се отнася и ако е предимно от био, еко и органик продукти, за които е ясно, че нямат особени предимства по отношение на това да са по-вкусни и по-полезни.

Ето, парите за здравословния начин на живот са налице.

Остава да го направим. Без да търсим оправдания.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова