Медицински услуги
0898 817 037

Да бъдеш силен срещу стреса

namalyavane-stresСтрес, негативни преживявания и мъка в живота ни с всяка година стават все повече. Как в неспокойния и непредсказуем свят да съхраниш жизнеустойчивостта си, как да си помогнеш за да не се разрушиш и да не се страхуваш да живееш по-нататък?

Конфликти, житейски проблеми и трудности, стълкновение с чуждата агресия и жестокост, трагични новини… Всяка травмираща ситуация ни лишава от привичните опори и ориентири, изкарва ни от релсите, ражда ураган от силни емоции, които е толкова сложно да бъдат преживени, и ни става страшно, че няма да се измъкнем, няма да се справим, че сме обречени на безпомощност, тревога и болка.

Всяка наша реакция е нормален начин да преодолеем житейските несгоди. Няма правилна и неправилна реакция на стрес. Всичко, което става вътре във всеки човек е вярно лично за него, така трябва да бъде.

Първото, което трябва да се предприема в тази ситуация е да намерим ресурсите, на които можем да се опрем, да намерим своите източници на сила и начини за преодоляване на кризисни ситуации:

       – Чувства – в условия на стрес е много важно да очертаем своето емоционално състояние, да разпознаем и обозначим преживяванията си, да назовем и приемем своите чувства. Говорете за това, което чувствате. Търсете различни начини да го изразите. Това позволява да се дадат на събитията точни рамки и тогава преживяванията ще престанат да бъдат бездънни, безгранични и заради това толкова плашещи.

       – Разум – да облегчим душевната болка често ни помага опората на логиката, нашата способност да анализираме проблемите и да ги решаваме.

       – Дейност – всяка физическа активност /спорт, домашна работа, разходка/ и грижите за собственото ни тяло /душ, масаж/ свалят мускулното напрежение и ни помагат да мобилизираме силите си.

       – Общуване – няма нищо по-силно от подкрепата на близки хора, способни да кажат: „Аз съм до теб, ще ти помагам, можеш да разчиташ на мен!”. Не се затваряйте в себе си и общувайте колкото може повече с приятели, роднини, колеги. Много помага и обществената работа, включването в живота на тези, които са още по-нещастни и слаби. Станете доброволци.

       – Игра на въображението – нашата способност да мечтаем и мислено да се впускаме в света на фантазиите и мечтите също има спасително действие в определен момент, стига това да не ни пречи в реалната борба с проблемите.

      – Умението да вярваш в себе си.

Ако сте се оказали в стресова, кризисна или травмираща ситуация, преди всичко се приземете, почувствайте опора под краката си, намерете мястото, което ви дава усещане за устойчивост и комфорт. Намерете източник за приятни телесни усещания – вана, контрастен душ, желателно е да не е храна. Съберете хубавото от вашия живот, което ви прави по-силни, радва ви и ви поддържа. Спомнете си скъпите ви хора и места. Намерете си хоби, което ви е интересно. Обградете се с прекрасни, добри и безопасни неща – любими книги и филми, приятни впечатления, общуване с добри хора.

Обърнете внимание обикновено каква „противоотрова” използвате за избавяне от стрес и за какви начини в такъв сложен момент забравяте. Възможно е да си струва да промените привичното си поведение в стресови ситуации, за да се справите по-успешно с последствията им.

Не забравяйте, че опитът от преживените трудности може да стане ценен ресурс за бъдещето, особено ако се запитаме: „ на какво ме научи тази сложна жизнена ситуация, какви уроци мога да извлека от случилото се?”. Всяко изпитание ни дава шанс да станем по-силни.  От кризисните ситуации ние излизаме по-устойчиви, с нараснали вътрешни сили, получавайки своеобразна душевна закалка.

Но, ако чувствате, че не можете да се справите сами и подкрепата на близките ви хора е недостатъчна, обърнете се към психолог. За борба със стреса много добър ефект има и новият метод за стимулация на мозъка с физиологични стимули. Бързо и безвредно той ще подпомогне вашите усилия да се справите със ситуацията с най-малки поражения върху здравето.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова