Медицински услуги
0898 817 037

Храни, които ни защитават от ултравиолетовите лъчи

ultravioletovi-luchiПрез лятото най-много, а  и през цялата година нашата кожа се нуждае от защита от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Под тяхното действие тя бързо старее, дехидратира се и се пигментира. Още по-опасното е, че те могат да предизвикат появата на рак. Един от видовете рак на кожата- меланома, е най- злокачественият вид рак у човека. За това е важно нашата кожа да бъде постоянно защитена. От вредното въздействие на ултравиолета защитават не само скъпите слънцезащитни кремове. Природата ни е приготвила цяла кошница от натурални продукти, които да ни защитят от вътре. Някои растения са много богати на естествени антиоксиданти и са превъзходни слънцезащитни фактори срещу активните кислородни радикали, които се образуват както  при нормалната дейност на организма, така и при въздействия на външни вредни фактори- ултравиолетови лъчи, тютюнопушене, промишлени отрови.

ЧУШКИ– червени, оранжеви и  жълти , те съдържат каротеноиди. В човешкия организъм този антиоксидант се преобразува във витамин А. Той възпрепятства разрушаването на фосфолипидния слой на клетките. А съдържащите се в чушките биологично активни вещества анатабин и лутеолин/ в зелените чушки/ предпазват от увреждане нервните клетки.

ДОМАТИ– в червените домати се съдържа каротеноида ликопен, превъзходен антиоксидант. Той заедно с останалите каротеноиди е необходим за нормалния растеж и развитие на клетките, за тяхната диференциация/ специализация за изпълнение на различни функции в организма/, има противотуморен ефект, намалява риска от сърдечни заболявания, увеличава активността на имунните клетки. Освен в доматите се съдържа в редица храни- грейпфрут, дини, пъпеши, кайсии. Ликопенът се усвоява най-добре, когато се консумира в термично преработен вид заедно с мазнини. Готвенето и консервирането не го унищожават. За това българската лютеница е най- здравословният и успешен продукт в това отношение. Ликопенът има почти два пъти по-голям антиоксидантен потенциал от бета-каротините. Витамин Е може да засили антиоксидантната му активност.

ЗЕЛЕН ЧАЙ– значително подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система, има противоракови свойства, природен имуномодулатор, нормализира обмяната на веществата. Но е и най-мощният помощник за здравия вид на кожата. Съдържащият се в него епигалокатехингалат е 25 пъти по-силен антиоксидант от витамините С и Е.

КАКАО– може би след водата най-полезната напитка. Съдържа стотици съединения, повечето от които са мощни антиоксиданти, напр.епикатехин, който може с почти 10% да снижи заболеваемостта от най-разпространените болести на Европа/ инсулт, инфаркт, рак и захарен диабет/. Петдесет грама тъмен шоколад съдържат толкова антиоксиданти, колкото в 15 чаши портокалов сок.

ГОРСКИ ПЛОДОВЕ– боровинки, малини, къпини, всички съдържат гликозида антоциан, едно от най-мощните природни защитни съединения.

ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ И ПЛОД ОТ НАР– богати на пигменти и вит.С.

КОРЕН ОТ КУРКУМА– съдържа куркумин- имуномодулатор, съединение, което подобрява работата на мозъка и защитава кожата от фотостареене. Същите свойства притежава и мляната куркума.

МАЗНИ ВИДОВЕ РИБА– съдържат Омега-3 мастни киселини, които защитават кожата от ултравиолетовите лъчи.

Изброените продукти и тяхното действие са само малка част от това, което ни предоставя природата. От нас зависи да се възползваме разумно от тях.

Важно е да се каже, че освен подхранена кожата трябва да бъде и добре хидратирана      / особено в горещо време/, за да могат клетките да функционират правилно. Пийте достатъчно вода- 6-8 водни чаши дневно.

Хората напълно могат да избегнат вредното въздействие на УВ лъчите в солариума със здравословна употреба на плодове и зеленчуци, особено тези с ярка окраска и високо съдържание на каротеноиди, флавоноиди, антоциани. Много от тях присъстват във всички слоеве на кожата, подсилват действието на естествените  пигменти, като и придават здрав вид и лек оттенък на загар. Така естественият цвят на кожата може забележимо и здравословно да се подобри.

Разбира се, както всичко останало, и здравословните храни трябва да се консумират с мярка. Увлечението по постоянна употреба на хранителни добавки с антиоксиданти и по свръхздравословното хранене с количества многократно надхвърлящи препоръчваните от диетолозите плодове и зеленчуци може да доведе до обратен ефект. Активните кислородни радикали в нормални концентрации имат и важни физиологични ефекти и тяхното действие не е винаги отрицателно. Те имат функции на сигнални молекули, способстват за укрепването на мускулите, помагат за поддържането на нормално ниво на кръвна глюкоза, имунитета и кръвното налягане. Недостатъкът на свободни радикали снижава репродуктивните способности на жената.

Следователно – хранете се разнообразно и балансирано и не прекалявайте с антиоксидантите.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова