Медицински услуги
0898 817 037

Предизвикателство №2: Една седмица без fast food

fastfoodУвлечени в многото задачи на ежедневието често не се замисляме за храната си  и почти автоматично поглъщаме пици, дюнери, хамбургери, чипс. А често с тях и дневната норма за сол, мазнини /съдържащи предимно транс-мастни киселини/ и всякакви добавки. И след това се оплакваме от киселини, подуване на корема, главоболие, без да осъзнаваме къде е причината. А след тях незабелязано се трупат и килограмите.

Опитайте само за една седмица да ги изхвърлите от менюто си и с изненада ще откриете колко по-добре се чувствате. Заменете ги със салати, пълнозърнести продукти, млечнокисели изделия, пилешко, риба, много плодове. Това е естествената храна на човека, която ще позволи на организма да работи правилно и да бъде здрав, а вие да се чувствате жизнени и енергични през целия ден.

Може ли да е хем вкусно хем полезно?

Всичко вкусно е вредно. За съжаление, тази истина почти винаги е справедлива. Вкусът е субективно понятие. Хранителните навици на съвременния човек значително се променят заради широко достъпните изкушения, които съчетават големи порции, ниски цени, достъпност и лесно използване. Най-вкусно ни изглежда това, което сме свикнали да смятаме, че е вкусно. Обичайно това е храната, с която са ни хранили в детството. Доказано е, че вкусовите пристрастия у човека се формират до 6 годишна възраст. Ако детето се храни със здравословна храна, то нея ще смята за вкусна. Ако се храни с вредна /или още по-лошо, тя се дава като награда/ и като възрастен след много години то ще „умира” за нея. Трябва родителите да се замислят колко ще им „струват” в бъдеще семейните посещения в заведенията за бързо хранене.

Но вкусовете могат да се изменят и да се възпитават. Здравомислещите хора, особено след някои здравни неблагополучия, преминават на по-здравословно хранене и след време привикват да го смятат за вкусно.

Трябва ли да  ни застигне диабет или инфаркт, за да се замислим и да променим начина си на хранене? Или можем преди това да намерим здравословни замени?

ЧИПС. Най-вредното в чипса са транс-мастните киселини и  канцерогените, които се образуват при пърженето, при твърде дългото загряване на растителното масло и при повторната му употреба. Другата опасност е изобилието на сол и на калории /100г чипс ще обогатят менюто ви с около 550 ккал. С какво да го заменим?   

Пуканките са малко по-некалорийни /100г съдържат 400ккал/ и съхраняват витамините и микроелементити, които са в състава на царевицата. Сред полезните вещества са витамин К /участва в процесите на кръвосъсирването/, витамини от група В /необходими за работата на нервната система, профилактично средство срещу безсъние и депресия/, витамин С /повишава имунитета и предпазва от ранни бръчици/, витамин Д /за здравината на костите/, желязо /против анемия и за добър цвят на лицето/, калий и магнезий /благотворно влияят върху работата на сърцето и обмяната на веществата/, полезни фибри и полифеноли. Но не всичко е така безоблачно – захарта, маслото и другите добавки към пуканките са достатъчно калорични и е нужно да се избягват, а и да не се прекалява с количеството пуканки.

Сурови ядки и семена. Съдържат полезни белтъчини и ненаситени мастни киселини, но те ги правят и доста калорични. Допустимата порция от тях е 30 г.
Ястията приготвени в заведенията за бързо хранене не са от най-здравословните.

ДЮНЕР. Огромна палачинка, пълна с достатъчно количество месо, пържени картофи, кетчуп, майонеза, поостарели зеленчуци, огромно количество сол и мазнини, на прекалено ниска цена. Месото не е от най-качественото и е от най-евтиното на пазара, а и начинът му на приготвяне не е от най-надеждните. Майонезата – изключително калоричен продукт, богат на транс-мазнини, въглехидрати, оцветители. Кетчупът, както и различните сосове, освен оцветители и вкусови заместители почти няма естествени продукти.

Здравословната алтернатива? Успешно можем да си приготвим дюнер, който освен здравословен, може да бъде и много вкусен. Можем да използваме качествено пилешко или свинско филе, бедно на мазнини, пресни зеленчуци и малко сол. Опитайте да замените майонезата с парченце авокадо, богато на целулоза.

ПИЦА. Често за направата на пица се използват некачествени продукти, много хранителни добавки, ароматизатори, оцветители, модифицирано нишесте, особено в пицата на парче. Сто и осемдесет грама от нея ще изчерпи дневния ви лимит за сол, наситени мазнини, придружени с много калории.
Здравословната алтернатива? Правилно приготвената пица с пълнозърнесто брашно, качествен кашкавал и зеленчуци, малко сол и естествени подправки, може да бъде много вкусна и полезна.

ГОЛЯМ И ВКУСЕН ХАМБУРГЕР. Особено богат на сол, транс-мазнини и въглехидрати и ужасно много калории. Обикновено в него има достатъчно пържени картофи, кетчуп и майонеза, плюс мазна пържолка, за да ви осигури ситост поне за половин ден. И достатъчно количество консерванти и емулгатори.

Здравословната алтернатива? Пълнозърнесто хлебче, лист зелена салата, малко пресни зеленчуци, пилешко или свинско филе. По-добре е да се откажем от калоричната тежест, наречена пържени картофи.

ХОТ-ДОГ. Изключително разпространена бърза закуска, богата отново на вредни мазнини, сол и въглехидрати. Кренвиршът доста често е с неясен произход и съдържание, съдържа по-голямо количество соя, нишесте и добавки, отколкото месо.

Здравословната алтернатива? Най-добре направо да го замените с която и да е друга по-здравословна закуска.

ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ. Миризмата на пържени картофи е сред най-любимите стимулатори на апетита, редом с миризмата на пресен хляб, печено месо и свеж въздух. Освен богати на аромати /те зависят изцяло от това в каква мазнина са пържени картофите/ те съдържат много транс-мазнини и акриламид – получен вследствие на пърженето. Редовната консумация на пържени картофи може да доведе до затлъстяване, диабет, отслабване на костите и мускулите.
Само един месец хранене с фаст-фууд може да предизвика болестни промени в черния дроб, по-тежки от предизвиканите от алкохола. Открити са и промени в мозъка, които обясняват проблемите с паметта.

И ако все пак ви се наложи да посетите подобно заведение, какво да правите? Постарайте се това да се случва по-рядко. Внимавайте с количеството и не се поддавайте на промоции /още по-голямо количество храна за по-малко пари/. Не изяждайте всичко, дори и малкото меню е прекалено много храна. Изберете най-здравословната храна.

1.    Салата – заведенията предлагат богат избор от салати, но се откажете от дресинги и топинги /т.е. от всички добавки извън зеленчуците и от сосовете/;
2.    Сандвич на грил с пълнозърнесто хлебче;
3.    Печени картофи, но ако са печени с бекон, сметана, масло определено са далече от здравословното хранене;
4.    Пица – но прескочете видовете с много сирена. Поръчайте пица с тънък блат от пълнозърнесто брашно и изяжте само едно парче.

Но ако даже за една седмица изхвърлите от менюто си всички видове фаст-фууд и пакетираните лакомства, това може да бъде първата стъпка към по-здравословен живот, който да предадете и на децата си. Те ще ви бъдат благодарни за това.

Предизвикателство № 1 : Слез две спирки по-рано – Да изгорим 100 калории на ден чрез движение – отминало предизвикателство

Предизвикателство № 2 : Една седмица без fast food – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 3 : Една седмица без газирани напитки – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 4 : Една седмица без сладко – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 5 : Започни деня си с ритъм – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 6 : Една седмица без пържено – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 7 : Замени едно хранене с пълнозърнести храни -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук 

Предизвикателство № 8 :  Не пропускай закуската -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Ако сте преминали успешно през всички предизвикателства, вие вече сте поставили основите на здравослоното хранене и начин на живот. Остава само да приложите и последното основно правило, което е ключът към хубавата фигура и доброто здраве: Никога не преяждай!научи повече

Ако не сте успели да се присъедините към кампанията 100 калории по-малко на ден във Фейсбук, вие можете да преминете всички предизвикателства сами и да сложите началото на един по-здравословен начин на живот, който ще окаже положително въздействие не само върху фигурата ви, но и върху цялостното ви здравословно и психично състояние. С всяка изминала седмица ще се почувствате все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма!

Собственото ни  здраве, добро настроение и по-малко килограми  зависят изцяло от нас, от направените малки, но добре дозирани и премерени усилия.

Ако имате нужда от индивидуална програма и двигателен режим, може да запазите своя час сега на тел. 0898 817 037

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова