Медицински услуги
0898 817 037

Прости правила да балансираме храненето си

balansirano hraneneНаднорменото тегло е проблем на нашата цивилизация с все по-разширяващ се обхват. Борбата с него е трудна, вълшебни средства не съществуват, и трябват истинско желание и воля за справянето с него.

В живота битуват най-различни съвети как да намалим теглото си. Но дори и да ги следваме всичките това не винаги се получава. Някои от тях имат някаква физиологична основа, други са съвсем измислени.

Дали да пропуснем вечерята? Това е съвсем неправилно. По този начин възникват проблемите, свързани с вечерния и нощния глад, със сривове и среднощни походи към хладилника. За това е необходимо да се вечеря. Тук има няколко „но”… Ако цял ден сме преяждали, то вечерята наистина се явява излишни калории. За това и през деня трябва да се стараем да се храним умерено. Ако организмът ни през деня е бил недохранен, вероятността да изпитваме зверски глад вечерта и през нощта е твърде вероятна. Популярното твърдение да не се яде след 18ч. също е относително. Може да се вечеря и в 19, и в 20ч., въпросът е в това в колко си лягате. Вечерята трябва да е 2-3 часа преди лягане. Ако е по-рано в момента на лягане вие отново ще сте гладни, а чувството на глад не е най-доброто сънотворно. Ако е по-късно приетите калории най-вероятно ще се лепнат като мастни запаси, защото няма да можем да изразходваме тази енергия, седейки пред телевизора.

Вечеря трябва да има. Друг въпрос е каква да бъде. Естествено, че преди лягане не е правилно да се яде много калорична и мазна храна, която се задържа по-дълго в стомаха. За препоръчване са белтъчни храни – нетлъсто месо, птици, риба, те са по-лесни за храносмилане, защото имат по-нежна съединителна тъкан. И за гарнитура към тях – зеленчуци.

Ако все пак преди сън ви се прииска нещо да похапнете, може да си позволите сто грама не високомаслено кисело мляко или белтъка от едно варено яйце.

Други широко разпространени препоръки засягат разделното хранене. В неговата основа не лежат знания за човешкия организъм и неговата физиология, а митове и един вид почти религиозно мислене. В него може да се вярва или не, но никакво отношение към диетологията разделното хранене няма. Намаляването на теглото се постига за сметка на намаляване на количеството и калоричността на храната, употреба на по-качествени храни, контрол върху храненето.

Други митове засягат съществуването на някакви храни, способни да разграждат мазнините. Уви, подобни вълшебни продукти няма. Нито един от хранителните продукти не ускорява обмяната на веществата. Самото приемане на храна включва обмяната. За това съветите са да се започва деня с лека закуска, с гимнастика, с контрастна баня. Например, всички смятат, че ананасите разграждат мазнините от мастните запаси. За съжаление това не е така, но съдържащият се в тях бромелаин способства за смилането на белтъчините. А всички вълшебни чайове освен, че могат да доведат до обезводняване и нарушения в солевия състав на организма, водят и до небалансирано хранене и дефицит на различни хранителни ингредиенти, ако се разчита само на тях.

Много разпространено явление е недостатъчното пиене на вода. Доста хора не могат да различат жаждата от глада. Често чувството на глад е просто чувство на жажда, но човек не разбира това и започва да яде, а му е необходимо да изпие само чаша вода. На възрастен човек е нужно да пие поне по 1,5л вода на ден. В летния сезон и ако няма отоци е възможно и повече. Но това трябва да бъде именно чиста питейна вода, приемана равномерно през деня, а не в големи количества наведнъж.

В основата на борбата с килограмите стои борбата с преяждането, защото човек може да преяде и с най-здравословната храна. Това е предимно психологически проблем и трябва да се започне именно от там. Защото нашият мозък управлява всички наши действия.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова