Медицински услуги
0898 817 037

Черната боровинка – плод на боговете

images (13)Малките плодчета с месеста консистенция и кисел вкус са използвани за храна от праисторически времена. А техните лечебни свойства са известни още от античността. Голяма част от медицинските качества на черната боровинка се дължат на високото съдържание на флавоноиди в плодовете- антоцианидини, антоциани, които имат силни антиоксидантни свойства, както и микроелементи и витамини.

Наличието на антиоксиданти намалява оксидативния стрес и спомага за поддържане функциите на клетките във физиологични параметри. Това намалява риска от развитие на невродегенеративни заболявания, като Болест на Алцхаймер, забавя процесите свързани със стареенето на мозъка. Подобрява паметта, координацията и баланса на процесите в нервната система.

Черната боровинка помага за увеличаване на чувствителността на ретината към светлина и по- лесното адаптиране в тъмнина, подпомага и регенеративните й способности. Подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове, капилярите, и с това подобрява кръвоснабдяването на очите и предпазва от развитието на най- разпространеното възрастово дегенеративно заболяване на ретината- макулната дегенерация.

Два процента боровинки в храната могат да намалят нивото на холестерола в кръвта с 12%, като увеличават концентрацията на високоплътностния „добрия” холестерол. Съдържащият се в боровинката птеростилбен има свойствата на лекарствата от групата на фибратите( употребяват се при висок холестерол ) , като намалява нивата на нископлътностния „лошия”холестерол,  без да притежава техните странични ефекти.

Някои от съставките им имат противовъзпалителни свойства и облегчават симптомите при възпаление на ставите и отделителната система, поддържат функциите на имунната система.

Неотдавна учени от Тексаския университет откриха, че черната боровинка не само изгаря излишните мазнини, но и потиска раждането на нови мастни клетки, които  натрупват мазнини и повишават апетита.

горски пллодовеДо скоро се смяташе, че новите мастни клетки се образуват само от клетки-предшественици, стволовите клетки на съединителната тъкан, които се размножават предимно  в определени  периоди на живота- през първата година след раждане, в периода на пубертета, след 50г.възраст при определени условия. Установено е, че миелоидните клетки на костния мозък, които дават началото на всички кръвни клетки, без лимфоцитите, също са способни да се преобразуват в бели мастни клетки. С възрастта все повече кръвотворни клетки се превръщат в мастни, като това е много повече изразено в женския организъм.

И тук е мястото на полифенолите от боровинки. Те потискат адипогенезата- процеса на раждане на нови, още празни, мастни клетки, които са готови да се напълнят с мазнини до краен предел. И от тук непомерното нарастване на мастната тъкан и телесната маса. Най-вероятно те намаляват експресията( изявата) на откритите наскоро десет дълги некодиращи РНК в клетките- предшественици на адипоцитите. При това гените, които почват да работят при съзряването на тези клетки не се включват, спира и процесът на образуване на бяла мастна тъкан.

Докато учените умуват върху създаването на таблетки против затлъстяване, биолозите съветват да допълваме с малките  плодчета менюто си и да катализираме с боровинковите полифеноли изгарящото мазнините действие на физическите натоварвания.

Споменатите полифеноли, които придават цвета на боровинките, влияят и върху строителството на костите. Те включват два гена, които отговарят за производството на белтъка бета-катенин. Бета-катенинът стимулира растежа и съзряването на костните клетки остеобласти, което укрепва костите и намалява риска от остеопороза. Това е още едно полезно свойство на боровинките, което не беше известно до скоро.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова