Медицински услуги
0898 817 037

Храни – „наркотици”

preiazhdane-sladko-hranaНие не можем без храна и следователно в някаква степен зависим от нея. И ако тази зависимост се разпространяваше само върху полезните продукти, колко хубаво щеше да бъде. Никакви проблеми с излишното тегло. Но в реалността нас ни тегли към калоричната и често много вредна храна. Даже и да знаем това, въпреки всичко не можем да устоим.

1. Захар – не само чист източник на прости въглехидрати и калории, но и натъпканите с нея  продукти предизвикват зависимост, сродна с наркотическата. При нея се наблюдават същите промени в мозъка, в т.нар.система за подкрепление, както и при хероиновата зависимост, например. Къде се намира? Бонбони, захарсъдържащи газирани напитки, бял хляб, сладкиши, вафли. Колкото и да е странно, влечението към тези вредности ние понякога провокираме със своето „правилно” хранене. В рисковата група са жените, които са решили да отслабват чрез диета с калорийност под 1200ккал. При недостиг на енергия организмът я иска и ръката ни се протяга към източници на най-леснодостъпното гориво – продукти, богати на бързи въглехидрати. Попадайки в кръвта те бързо вдигат нивото на кръвната глюкоза и съответно на инсулина. След не много време глюкозата пада под нивото на първоначалните си стойности, което предизвиква чувство на глад и желание да се похапне още нещо. Какво да се прави?

Да се победи захарната зависимост може, ако се употребяват достатъчно количество белтъчини и сложни въглехидрати. Те обезпечават стабилно ниво на кръвна глюкоза и енергия за по-дълъг период. Диети с калорийност под 1200 ккал да се избягват. Консумирайте колкото храна ви е необходима, но изразходвайте повече. Така ще постигнете отрицателен енергиен баланс и излишните килограми бавно, но сигурно ще си отидат. Постепенно намалявайте количеството захар, с което подслаждате храната си, а не го спирайте изведнъж. Така само ще провокирате силно желание за сладко.

2. Шоколад – еуфорията, която възниква при употребата на шоколад, ни принуждава в минути на лошо настроение и стрес да отчупваме парченце след парченце от ароматното блокче, докато свърши. Уви, понякога е съвършено невъзможно да спрем преди да изядем целия шоколад. Шоколадът подпомага изработването на серотонин – хормон на удоволствието, който действа като природен антидепресант. Какво да се прави?

Ако много ви се иска шоколад не се отказвайте напълно, може да си позволите малко парченце – 10 г, но  не забравяйте, че това са още 60 ккал и трябва от някъде да ги спестите. Помнете, че синтезът на серотонин се стимулира и по други начини. Напр. от секс или бягане. За секса всички знаят, но че бягането може да предизвика същото удоволствие не всеки е чувал. Въпреки това еуфорията на бегачите съществува и много любители на бягането отбелязват след физическото натоварване повишаване на настроението и самочувствието. Така че с идването на пролетта присъединете се към любителите на бягането. Това ще ви донесе и други ползи.

3. Твърдо сирене – в него също се съдържа аминокиселината триптофан, от която се изработва серотонин. От части с това се обяснява желанието на човек често да похапва от сиренето.
Хапвайте, но не се увличайте. Една порция сирене не трябва да бъде по-голяма от кибритена кутийка. Обърнете внимание на други източници на триптофан – месо от пиле или пуйка, зърнени храни.

4. Фаст-фууд – само миризмата, която усещаме на 200 м от входа на ресторант за бързо хранене заставя слюнчените ни жлези усилено да работят. По последни данни храната от типа фаст-фууд предизвиква 100% зависимост в резултат на силното действие върху вкусовите рецептори. Тя съдържа ароматизатори, вкусови добавки и натриев глутамат, усилващ вкуса на продуктите. Организмът привиква към определено ниво на дразнене и всички естествени продукти без ароматни добавки му се струват блудкави и невкусни. В резултат на това му се иска да повтори предишното удоволствие и отново посяга към пакетчето с чипс или влиза в заведението почти автоматично. Какво да се прави?

Преди всичко пробвайте да очистите диетата си от продукти, натъпкани с химия. След това вкусовите рецептори ще възстановят своята чувствителност и ще почнат да разпознават натуралния вкус на продуктите, което ще намали влечението към вредните храни. Представете си, че хамбургерът, който сладко похапвате ще се превърне във вашия организъм в парченце сланинка , което неминуемо ще се отложи на бедрата или корема. И пресметнете колко време трябва да изразходвате във фитнеса, за да изгорите тези 300 ккал, които той съдържа, и си правете изводи.
За да не се поддаваме на всякакъв вид зависимости трябва да престанем да действаме автоматично. Всичко трябва да вършим осъзнато и с мярка. И тогава можем да бъдем господари на себе си.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова