Медицински услуги
0898 817 037

Начин на живот против хемороидите

hemoroidiАко имате хемороиди /или склонност към образуването им поради слабост на съединителната тъкан/ какви правила трябва да спазвате, за да ви смущават по възможност по-малко или изобщо да не се появят?

Преди всичко трябва да се погрижите за редовната работа на червата и в никакъв случай да не допускате появата на запек. Той способства за още по-голямото разширяване на разширените вени в тази деликатна област и за тяхното кървене при покачване на налягането около тях.

1. Обогатете менюто си с растителни фибри. Те поемат вода, увеличават обема си  и облегчават почистването на червата от съдържимото им. Служат за храна на полезната чревна микрофлора. На ден трябва да се осигурят не по-малко от 25 г.

Фибри се съдържат в ръжен и пълнозърнест хляб, в свежи плодове и зеленчуци. Особено полезни са кайсии и сливи. И не само в свеж вид, но и сушени или като компоти. За ползата от ябълките може да се разказва дълго. От зеленчуците много полезни за това са цвекло и моркови, зеле, карфиол и броколи, тиквички, грах.

Ако не можете да успеете да набавите нужното количество фибри добавете към храната трици или специално приготвени препарати.

2. Избирайте правилните напитки. Безпроблемната работа на червата е невъзможна без спазване и на режим на поемане на течности. Те са необходими и за поддържане на нормален обем на кръвта и концентрация на различните й съставки, както и на подходяща консистенция на чревното съдържимо.

Нужното количество вода е 30 мл/кг тегло при нормална температура. При горещо време то се увеличава. Особено полезно е изпиването на чаша хладка вода сутрин на гладно. Това ще включи процеса на храносмилане и ще усили перисталтиката. Освен чиста питейна вода подходящи са минерални води, нектари, айран. Всички кисели сокове, сок от нар, силен черен чай, кафе или какао  само  засилват запека. О тях е най-добре да се откажете или да ги сведете до минимум.

Силните спиртни напитки могат само да предизвикат влошаване на симптомите на хемороидите.

3. Включете в менюто растителни масла. Супена лъжица зехтин, ленено или друго растително масло на гладно или преди сън може да регулира храносмилането по-добре от лекарства.

4. Спазвайте график и приучете организма си към дневен режим. Хранейки се по едно и също време вие ще помогнете на органите на храносмилането да работят по график. Тогава по обичайното време за всяко хранене ще се изработват съответните храносмилателни ензими, ще се формират навреме и ще се извеждат извън организма ненужните отпадъци. Има смисъл да се храните дробно – по-често с по-малки порции.

5. Избягвайте диетите. За мъжете е по-нетипично, но при жените запекът често е следствие на белтъчни диети, които са на основата предимно на животински белтъчини. Подобен начин на хранене излишно натоварва храносмилателната система, а липсата на растителни фибри допълнително влошава проблема. Нежелана е и популярната сред отслабващите оризова диета, защото оризът има затягащ ефект и оризова отвара се прилага за лечение на диария. Не се увличайте по прясно изпечени или  сладки тестени изделия. Лютите и пикантни храни също могат да провокират обостряне на хемороидите.

6. Дозираните физически натоварвания също подпомагат редовната функция на червата.

Но не допускайте и неадекватни физически усилия. Те покачват налягането в съответната област и провокират пристъп от болка и кървене. Вдигането на тежести и тежкия физически труд могат неочаквано да провокират първия пристъп, когато човек изобщо не знае, че има такъв проблем. Хемороидите имат хронично протичане и веднъж образувалите се варикозно разширени вени и възли на хемороидалните вени на правото черво нямат път назад.

Какво друго можем да направим?

– Нормализирайте теглото;

– Не преяждайте – голямото количество храна претоварва храносмилателната система и затруднява редовното й изпразване;

– Избавете се от стреса и емоционалното напрежение. Те пречат на нормалната работа на червата и ги „блокират”;

– Спазвайте правилата за лична хигиена – аналната област и кожата около нея трябва да бъдат винаги чисти. Избягвайте използването на груба тоалетна хартия;

– Избягвайте продължително да седите на меки възглавнички и предпочитайте твърд стол;

– Аналният секс също е рисков фактор;

– Лекувайте упорито възпалителните заболявания в малкия таз;

Ако наследственото предразположение /слабост на съединителната тъкан/ и бременността и раждането не можем да избегнем, то останалите рискови фактори са в наша власт.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова