Медицински услуги
0898 817 037

Здравни рискове

obesity

Ръстът на благосъстоянието на хората, разработването на високоефективни промишлени технологии, нарушената екологична среда и други обективни фактори доведоха до коренна промяна в стила на живот, за който природата и еволюцията са пригодили човешкия организъм. Начинът на живот на съвременния човек все повече се характеризира с хиподинамия, преяждане, ежедневно психическо пренапрежение и хроничен стрес, които се придружават с множество болестни отклонения.

В последните десет години се оформиха група симптоми, т.нар. Метаболитен синдром, като носител на неколкократно увеличен сърдечно-съдов риск. Една четвърт от световното население страда от него.

Какво представлява Метаболитния синдром? Наличието на три и повече от следните признаци:

1. Абдоминално/коремно/ затлъстяване :
Обиколка на талията:   Талия/Ханш
–  Мъже –  над 102 см/94см/  0,90
–  Жени –  над 88 см/80см/  0,85

Разликата в данните са в резултат на расови особености и разлика в определенията на различни институти, които се занимават с този проблем.

ostlabvane852. Затлъстяване – Индекс на телесната маса над 30 кг/м2
3. Триглицериди – над 1,7ммол/л
4. HDL-С/високоплътностен холестерол/ намален:
–  Мъже –  под 1ммол/л
–  Жени –  под 1,3ммол/л
5. Високо кръвно налягане – равно и по-високо от 140/90
6. Повишена кръвна глюкоза на гладно – над 6,1ммол/л

Тези класически симптоми често се придружават от други повишени показатели:
–    Урея
–    С- реактивен протеин
–    Фибриноген
–    Интерлевкин-6
–    Тумор-некротизиращ фактор алфа
–    Инхибитор на плазминогеновия активатор-1
–    Лептин
–    Резистин- продуцира се от наднормено увеличената мастна тъкан и предизвиква появата на инсулинова резистентност /нечувствителност на клетките към действието на инсулина- засяга предимно клетките на мускулите, мастната тъкан и черния дроб/, това е свързващото звено между затлъстяването и захарния диабет 2-ри тип.

Адипонектинът/наречен пазител на здравето и също произвеждан от мастната тъкан/ е силно намален при затлъстяване, което е причина за множество патологични ефекти.

Друга често срещана заедно с метаболитния синдром патология:

1. Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия
2. Неалкохолна стеатоза на черния дроб
3. Синдром на поликистозни яйчници
4. Хемохроматоза
5. Акантозис нигриканс
6. Микроалбуминурия
7. Нарушения в кръвосъсирването

Някои фактори самостоятелно и независимо от наличието или комбинацията на останалите носят повишен риск за сърдечно-съдови заболявания и се наричат независими рискови фактори. На първо място от тях е тютюнопушенето. Самостоятелно то покачва риска от сърдечно-съдови инциденти с 36%, а в комбинация с патологично променените нива на различните фракции холестерол рискът нараства до 75%. Други независими рискови фактори са:

1.  Дислипидемия- повишен риск с 54%/ повишено ниво на холестерола, нископлътностния холестерол, триглицеридите и понижено на високоплътностния холестерол/
2. Повишено серумно ниво на LDL-C/нископлътностен холестерол/
3. Артериална хипертония
4. Захарен диабет 2-ри тип
5. Абдоминално/коремно/ затлъстяване
6. Стрес и нарушен психосоциален статус- повишен риск с 33%
7. Недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци
8. Липса на физическа активност
9. Чести тежки пристъпи на мигрена с нарушения на речта и зрението
10. Повишено ниво на С-реактивен протеин
11.  Наличие на Ревматоиден фактор
12. Повишени стойности на гликиран хемоглобин

В Кабинет „Вита Спорт Медика” се извършват консултации за определяне и възможностите за намаляване на риска от сърдечно-съдови и други хронични социалнозначими заболявания вследствие на наднормено тегло и рискови фактори на начина на живот и околната среда. Изготвят се профилактични програми, насочени към здравните проблеми на рискови групи граждани от всички възрасти.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова