Медицински услуги
0898 817 037

Вегетарианец за ден – разтоварващ ден със зеленчуци

zelenchuziЛятото и есента са най-подходящите сезони за провеждане на разтоварващи дни със зеленчуци – тогава те са вкусни, изобилни и не скъпи.

След един разтоварващ ден със зеленчуци може да се изгуби от половин до килограм и половина от теглото. Но не разчитайте, че този резултат ще бъде траен или ще е за сметка на мастната тъкан. За какво са необходими тогава те?

Най-напред те са необходими след обилни трапези, за да се намали риска от добавка на излишни килограми, който е реален на фона на преяждане и да се даде на храносмилателната система отдих. Не е желателно това да е на следващия ден след празника. Излишъкът на храна е стрес за организма, но нейният недостатък и непривичното меню – също. Не бива да се подлагаме на два поредни стреса. Ако сте преяли, на следващия ден се хранете по-леко, но близко до обичайното и едва след това се разтоварвайте. При запланувани празници с обилно хранене е още по-добре разтоварващият ден да е преди тях. Така ще се намали обема на стомаха и вероятността да преядете ще е по-малка.

Разтоварващите дни са необходими и при ефекта на платото. Когато човек е на диета с много ограничена калорийност в началото килограмите бързо спадат. Но след това организмът се приспособява към намаленото количество храна, темповете на обмяната на веществата също спадат, за да се пести енергия, и спадането на теглото се забавя и дори спира. Еднодневното разтоварване може да го активизира.

Разтоварващият ден със зеленчуци е идеален начин за очистване на организма. Растителната храна съдържа много влакнини или фибри, които действат като гъба в червата. Те всмукват и изхвърлят токсини, излишен холестерол, тежки метали, регулират работата на чревните микроорганизми.

Денят на зеленчуци трябва да се планира и подготви предварително, за да не се налага да размишляваме какво да хапнем и ако няма какво диетично, е възможно идеята да не се получи.

За деня са необходими един килограм изчистени зеленчуци, които се разделят на пет порции. Включването само на един вид зеленчук или няколко различни е въпрос на вкус. Вторият вариант по-лесно се понася, а първият е по-лесен за изпълнение. Какви да бъдат също е въпрос на предпочитание, желателно да не са картофи и цвекло.

Зеленчуците могат да бъдат и сурови, и кулинарно обработени. Класическият разтоварващ ден е със сурови зеленчуци. Те се обработват в червата по-трудно и могат да предизвикат подуване на корема. За това ако получавате метеоризъм от суровите зеленчуци ги обработете. Подходящи са всички кулинарни способи без пържене, без употреба на сол и хранителни мазнини. Допустими са само зелени подправки.

Какви са противопоказанията за разтоварващи дни? След остър гастрит или колит или след обостряне на хронични гастро-интестинални заболявания, при синдром на раздразнено черво, след отравяния, при захарен диабет. Поради ниската калорийност и и небалансираност разтоварването може да навреди на неотдавна преболедувалите от грип, вирусна инфекция, херпес или друго възпалително заболяване, при което е снижен имунитета. Зеленчуците с диуретичен ефект /краставици, моркови, магданоз, целина/ са забранени при камъни в бъбреците. Като цяло важи правилото: когато човек се чувства не добре по каквато и да било причина трябва да отложи диетичното мероприятие.

Важно да се спазва.

По време на разтоварващия ден е желателно да се изпие не по-малко от 2л чиста вода,билков чай или отвара от шипки без захар.

Тренировките и всяка повишена физическа активност е по-добре да се отложат за друг ден.

Излизането от разтоварването трябва да става постепенно. Ако на следващия ден се нахвърлите върху храната ефект, разбира се, няма да има.

Провеждането на разтоварващи дни обикновено е достатъчно един път седмично.

И най-важното правило: не преяждайте през останалите дни на седмицата.

 

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова