Медицински услуги
0898 817 037

Какво е това MIND – диета

mind-foodВсеки би искал да доживее до преклонна възраст не само в добро здраве, но и с добра памет. Програмата за хранене MIND е създадена да поддържа мозъка млад. Тя дословно може да се преведе като диета за ума, мисленето, интелекта. Създателите на диетата в продължение на 5 години са наблюдавали 960 души на преклонната възраст от 81,4 години. Строгото съблюдаване на този режим на хранене е намалил риска от развиване на болест на Алцхаймер с 53%, а само придържането към диетата в общи линии – с 35%. Мозъкът на участниците в първата група е бил по-млад с 7,5 години.

Програмата за хранене е проста и удобна за използване. Тя визира 10 групи продукти, които са полезни за мозъка и нервната система и 5 групи вредни, които трябва да се ограничат. Всеки ден трябва да се изяждат три порции пълнозърнести продукти. Важна е ежедневната порция от зелени листни зеленчуци /не само салати и спанак, но и групата на зелето/ и други обичайни зеленчуци. Добре ще повлияе шепичка ядки в качеството им на следобедна закуска /30 грама/. През ден е нужно да се консумират блюда от бобови, а два пъти в седмицата – пилешко и не по-рядко от един път риба. В диетата се слага особен акцент на дребните горски плодове, особено ягоди и черни боровинки. Извън сезона може да се ползват замразени, но сладка и конфитюри не се смятат за добър заместител. Общо на ден плодове и зеленчуци не по-малко от 500 грама.

Вредните продукти трябва да се употребяват колкото може по-рядко и по-малко. Дневната доза масло е не повече от равна супена лъжица, а сирене, пържени храни и фастфууд – не по-често от един път в седмицата. Червеното месо също се старайте да го употребявате без прекаляване. За стареенето на целия организъм и най-вече на мозъка допринася извънмерното постъпване на захар с храната. Тя се съдържа не само в сладките храни и напитки, но и в тези означени като обезмаслени. В готовите сосове също се съдържат скрити захари. Постоянното поддържане в кръвта на повишени нива на кръвна глюкоза предизвиква образуване на крайни продукти на гликозилирането, които правят тъканите твърди и нефункционални. А с това и ускоряване процеса на остаряване.

За сега единственият доказан метод за удължаване на живота е умереното, с 10-15%, намаляване на калоража на дневната храна. Това е в случай, че не трябва да отслабвате. Всички останали „вълшебства” трябва да ги оставим в приказките.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова