Медицински услуги
0898 817 037

Хранителната непоносимост

hranitelna-neponosimostВсеки има познати, които не ядат различни храни, защото имали алергия към тях. През 2010 г. екипът на Карина Вентер от Университета в Портсмут решава да установи как на практика стои този въпрос. При проведената анкета всеки пети (20%) съобщил, че има хранителна алергия. По данни от лабораторните анализи в действителност алергия е била установена при 10% от обявилите се за алергични (2% от всички анкетирани). При децата този процент е по-висок – 4-8%.

А какво са имали останалите? Хранителна непоносимост. Това е цял набор от различни симптоми, свързани с консумация на продукти, към които организмът не показва адекватна нормална реакция. Може да се появи в 5-20% от хората. Причините могат да бъдат различни, но във всички случаи тя не се предизвиква нито от един от четирите типа имунни реакции. Не е свързана със синтеза на специфични имуноглобулини и следователно нейната диагностика не се извършва чрез имунологични тестове..

Най-чести причини:

– Недостатъчност на някой от храносмилателните ензими. При голяма част от възрастните се наблюдава дефицит на лактаза – ензимът, който разгражда млечната захар. Консумацията на прясно мляко предизвиква в такъв случай подуване на корема, колики, диария. Лечението е просто – премахване на прясното мляко от менюто.

– Заболявания на храносмилателната система. Различните заболявания, особено в началните си стадии могат да предизвикат неопределени оплаквания, свързани с храненето или даже с приемането на само един продукт. Изследването на състоянието на стомашно-чревния тракт изяснява проблема.

Токсични свойства на самият продукт или добавките от оцветители, консерванти, неправилно приготвяне на храната.

Употреба на продукти, които предизвикват отделяне на хистамин: яйчен белтък, риба, раци, ягоди, домати, шоколад, шунка, ананас, фъстъци, какао.

Употреба на продукти, съдържащи много хистамин: червено вино, кетчуп, патладжани, банани, твърди сортове сирена, мая, бира.

Прием на лекарства, които могат да потиснат ензимите, разрушаващи хистамина и други възпалителни молекули: ацетилцистеин, амброксол, амитриптилин, хлороквин, клавуланова киселина, изониазид, метамизол, верапамил, пропафенон.

Непоносимост към храни на психогенна основа. В този случай лечението може да включва всичко – от хомеопатия до обръщане на меридианите, и ще се справи с оплакванията.

Около хранителната непоносимост битуват всякакви произволни твърдения. Едно от тях е, че тя се среща много често, до 75% от населението, но при това не предизвиква  някакви явни или типични симптоми, може да ви трови живота тайно, докато не се изследвате с различни алтернативни методи. В тях влизат и така популярният Вега-тест, хемокод, изследване за имуноглобулин G/G4, със специфични активирани лимфоцити, неутрофили и даже с еритроцити. Голямата истина е, че нищо не може да се изяви с тези тестове и други шарлатански измислици. Хранителната непоносимост не може да съществува без никакви симптоми. Щом няма подобни, значи и нея я няма.

Основно твърдение е, че тя е причина за затлъстяването дори да нямате никакви оплаквания. Диета, назначена с помощта на горните тестове ще ви помогне да отслабнете. Причините за затлъстяването трябва да ги потърсите другаде. И най-вече в преяждянето. Всяко слагане на ред в храненето, всички качествени и количествени ограничения, особено на вкусни сладки и мазни блюда, ще ви помогнат да отслабнете. Но за предпочитане е това да го правите по правилата, без да си ограничавате или изхвърляте от менюто множество храни, които съдържат полезни съставки.

На хранителната непоносимост се отдават множество симптоми, които могат да съществуват: хъркане, депресия, хрема, главоболие, артрит, изоставане в умственото развитие, всички симптоми на алергия. Истината е, че към това могат да имат отношение главоболието и симптомите, аналогични на алергия. Всички останали си имат свои, конкретни причини, които няма да се повлияят от диета и трябва да се изяснят с подходящи изследвания.

За изясняване какво точно предизвиква симптомите се използват описание на оплакванията, изследвания на храносмилателната система при необходимост, хранителни дневници, диета, проби с натоварване и опити с изключване на различни храни. Обикновено оплакванията се предизвикват от няколко храни или дори само един и няма нужда да изключвате от храната си дългите списъци продукти, които ви предоставят в кабинетите на алтернативните специалисти. Уточняването на причините ще ви помогнат да подобрите състоянието си с малки стъпки, без да се чувствате болен цял живот.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова