Медицински услуги
0898 817 037

Есенното великолепие на пазара

chushkiЧервени, зелени, жълти – това са цветовете на българските чушки. Освен много цветове те имат и много витамини. По съдържание на витамин С отстъпват само на шипките и руското чудо облепиха, а сред зеленчуците са абсолютен шампион. Само 50 г чушки покриват денонощната нужда от витамин С. Но за да не го загубим нужно е правилно да ги обработваме. Най-много витамин С се намира около дръжката.

Освен витамин С в чушките има много витамин Е /защита от ранно остаряване и онкологични заболявания, поддържа сексуалната и репродуктивна функция/, каротин /провитамин А/, калий /необходим за сърдечната дейност/, калций /нужен за изграждането на кости и зъби, за правилната функция на мускулите и сърцето/, желязо /жизнено необходим за производството на червени кръвни клетки и за пренасянето на кислород от кръвта/. Високо съдържание на витамини В6 и В9, забавящи процеса на остаряване на съдовете, и от там защита от инфаркти и инсулти.

Чушките с различен цвят са полезни по своему.

Червени. В тях има най-много витамин С и витамин А, захари. Съдържа вещества ускоряващи обменните процеси, което води до разграждане на мазнините и до намаляване на теглото.

Жълти. Съдържат най-много рутин. Това вещество прави кръвоносните съдове по-еластични и укрепва стените им. В жълтите сортове има повече калий и фосфор.

Зелени. Имат противоракови свойства. Съдържащото се в тях вещество лутеолин предпазва нервните клетки от увреждане.

Рядко може да се намери човек, който не обича домати. И много витамини съдържат, и са много ниско калорични. Полезни са за профилактика на много заболявания, в това число и онкологични. Съдържат отлично съотношение на натрий и калий – 1:7. Това значи, че са много подходящ продукт за хипертоници. Антиоксидантът ликопен е един от най-полезните, особено в задушени с мазнина домати. В българската лютеница се съхранява цяла зима.

Тиквите в последно време се употребяват все по-рядко, а те могат да се намерят през по-голямата част от зимата. В тях има огромно количество и витамини, и минерали. Имат голямо количество растителни влакна /фибри/, за това прекрасно почистват червата и от вредните отпадъци на храносмилането, и от холестерола, и от погълнати тежки метали и токсини. Полезни са за поддържане на функцията на сърдечно-съдовата и отделителната система. Прекрасен продукт в борбата с излишните килограми.

На пазара в този сезон има изобилие на най-различни плодове и зеленчуци. За всеки от тях е писано много. Всеки съдържа в себе си множество полезни вещества. Нека поне в този изобилен сезон организмът да не изпитва недостатък на витамини.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова