Медицински услуги
0898 817 037

Пилатес – братът на лечебната физкултура

pilatesС негова помощ можете не само да подобрите външния си вид и фигурата, но и значително да повишите здравето си.

Тази система за физически упражнения е създадена в началото на ХХ век от американския инструктор по самоотбрана Джоузеф Пилатес. В началото тя е предназначена за рехабилитация на ранени войници, приковани на легло, които не са имали възможност да изпълняват трудоемки физически упражнения. За да не им атрофират мускулите е разработен комплекс гимнастически упражнения, насочени главно към укрепване на мускулния корсет – мускулите на корема и дълбоките мускули на гърба, които поддържат гръбначния стълб. По думите на самия Пилатес след 10 занятия болният чувства промяна, след 20 – промяната се забелязва вече от околните, а след 30 – той става съвсем друг човек.

Големият плюс на пилатеса е, че по време на всяко занятие се тренират всички групи мускули. Упражненията са насочени към поддържане на мускулния тонус, правилна стойка, гъвкавост, подобряване на координацията на движенията. Пилатесът изисква хармонично взаимодействие на разума и тялото. Трябва напълно да се концентрирате върху препоръките на инструктора, всички упражнения трябва да се изпълняват осъзнато, внимателно да се следи за дишането и усещанията.

Всеки може да се занимава с пилатес, независимо от възраст и тегло. Съществуват комплекси упражнения, създадени специално за бременни, възрастни хора, деца. Ако човек е способен да излезе от дома и да стигне до спирката на автобуса, нивото на тази физическа подготовка е достатъчно за справяне с упражненията. Ако никога не сте се занимавали с каквато и да е физкултура и ви е страх да започнете, пилатесът може да се окаже това, което търсите.

Единственото противопоказание е астма в период на обостряне с чести тежки пристъпи.

Лекарите препоръчват пилатеса за профилактика и лечение на различни заболявания.

На първо място той е показан за комплексно лечение на болките в гърба. Намалява мускулния спазъм, укрепва мускулите, които поддържат гръбначния стълб. Тази система е отлична профилактика на остеохондрозата, радикулита и дисковите хернии.

Пилатес е от немногото видове физическа активност, които са разрешени и даже препоръчвани на болните от артрози и артрити. Без да създава голямо натоварване той запазва и развива подвижността на ставите и поддържа тяхното функционално състояние.

Пилатесът може да бъде полезен на възрастните хора, страдащи от остеопороза. Упражненията укрепват мускулите и подобряват координацията, а това е профилактика на паданията и тяхното тежко последствие – счупванията на кости.

По време на заниманията се тренира дихателната система, нормализира се сърдечната дейност и тонуса на съдовете.  Нерядко се нормализира и кръвното налягане.

По време на упражненията дишането е по-дълбоко, в организма постъпва повече кислород, ускорява се обмяната на веществата и протича по-бързо извеждане на продуктите на метаболизма от тялото. По-голямото количество кислород и укрепването на коремните мускули способстват за намаляване на талията, а и като цяло за намаляване на теглото.

Това е гимнастика, подходяща за всички.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова