Медицински услуги
0898 817 037

Струва ли си да станем суровоядци?

surovoiadstvoПочитателите на суровоядството употребяват всички храни във вида, в който ги е създала природата. Те твърдят, че от това може да се стане по-строен, по-енергичен, по-здрав и даже по-красив. И с повече свободно време икономисано от готвенето.

Дали си струва да изхвърлим тенджерите и тиганите? Нека претеглим всички „за” и „против”.

Аргумент №1.

ЗА. В суровата храна в първозданния им вид се съхраняват всички витамини и минерали, а също и особена жива енергия.

ПРОТИВ. Наистина термичната обработка намалява нивото на много витамини, особено на витамин С. Но има и вещества, които само печелят от кулинарната обработка. Мощният антиоксидант ликопин, на който са богати доматите, по-добре се усвоява от задушените с мазнина домати. По тази причина традиционната българска лютеница е  един от най-полезните продукти. Лошото е, че не всички продукти могат да се консумират сурови, а това лишава организма от много полезни вещества. На човек са му нужни не само фибри и витамини, а и аминокиселини, въглехидрати, мазнини. Идеалният баланс между сурова и термично обработена храна е 60%/40% /у повечето хора е 10%/90%/. А що се отнася до живата енергия тя е от областта на алтернативните теории.

Аргумент №2.

ЗА. Суровоядците не консумират промишлено приготвена храна, пълна с консерванти, ароматизатори и друга химия, и с това намаляват риска от развиването на всички болести на цивилизацията.

ПРОТИВ. Така е, но не всички продукти е полезно да се употребяват сурови. Понякога е даже опасно. Това засяга прясното мляко /риск от бруцелоза, туберкулоза/, сурови яйца /салмонелоза, риск от недостиг на биотин/, риба и месо /бактериални, инфекциозни и паразитни заболявания, лоша усвояемост/.

Аргумент №3.

ЗА. В суровата храна има много фибри, които изхвърлят токсините, подобряват имунитета, перисталтиката на червата и възпрепятстват затлъстяването. И малко сол.

ПРОТИВ. Изобилието на груби растителни влакна може да провокира изостряне на гастрит, колит, панкреатит и други възпалителни заболявания на храносмилателната система. Този начин на хранене може да усили алергичните реакции. Термичната обработка на храната намалява и агресивността, и количеството на много алергени. Употребата изключително на сурова храна може да провокира появата на анемия и проблеми с щитовидната жлеза, изтощаване, нарушаване на работата на мозъка и организма като цяло.

Аргумент №4.

ЗА. Суровоядството способства за извеждането на токсините и пикочната киселина от организма, за това има лечебно въздействие при обриви, подагра, ревматизъм.

ПРОТИВ. Практически всички полезни ефекти са временни, при връщане към обичайния стил на хранене всички стари болести се връщат отново, добре ще е ако без допълнителни усложнения. Пикочната киселина се извежда от организма чрез урината, а нейното образуване няма нищо общо с термичната обработка на храната. За лечение на подаграта се употребяват определени препарати и се спазва специална диета. Ревматизмът е възпалително заболяване и се лекува с антибиотици. Освен всичко останало при суровоядството може да се получи ерозия на зъбния емайл и дефицит на витамин В12 в организма с последица пернициозна анемия и нарушения на нервната система.

Аргумент №5.

ЗА. Всичко, което е необходимо на човек го има в растителната храна и няма нужда да се яде сурово месо.

ПРОТИВ. Освен полезните вещества в растителните храни има и някои опасни. Във варивата има много полезни белтъчини, но се съдържат инхибитори на протеазите, ензимите, които разграждат белтъчните молекули в червата и се получава дефицит на белтък, който е жизнено необходим. За това още бабите са ни казвали, че бобът трябва да се вари достатъчно, макар че не са знаели защо /при варенето инхибиторите се неутрализират/. В растителните храни има някои полезни вещества, за усвояването на които са необходими витамини от животински храни. Напр. сусамените семена са прекрасен източник на калций, но за неговото усвояване е необходим витамин Д, който отсъства в растенията. Това положение може да се неутрализира с излагане на слънце. Но употребата на зелени листни зеленчуци може да намали резорбцията на калций. Оксаловата киселина в тях предизвиква образуване на бъбречни камъни.  Освен това в растителните храни се съдържат малки количества желязо и то много по-слабо се усвоява. А за пълната липса на витамин В12 вече говорихме.

Аргумент №6.

ЗА. Суровоядството дава невероятен подем на силите, усещане на лекота и добро настроение.

ПРОТИВ. Тази еуфория е временна преди да започнат да се появяват страничните ефекти. Най-честите – постоянно чувство на студ, напукване на кожата на ръцете, падане на косата, проблеми с нервите, смущения в месечния цикъл при жените.

Аргумент №7.

ЗА. Суровоядството възпитава дисциплинираност в храненето и уважение към своето тяло. Човек се научава да отличи истинския глад от кулинарните излишества и ще следва умереност в храненето. Ще се научи щателно да сдъвква храната и да не пие вода преди и веднага след хранене, защото могат да се получат храносмилателни неблагополучия.

ПРОТИВ. Като кратковременна мярка подобна система на хранене е оправдана. Но не повече от 2-3 седмици и не през зимата. Суровоядството, както и всяко друго рязко ограничение в храненето, не е подходящо за деца, бременни, възрастни хора и страдащи от хронични заболявания на храносмилателната система.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова