Медицински услуги
0898 817 037

Ядките защитават от болести

OrehiЯдките са влезли в храната на човека от незапомнени времена. Вкусни и хранителни те са давали на нашите предци много енергия, нужна за оцеляването им. В днешните времена на повсеместно прехранване точно факта, че са висококалорийна храна ни кара да ги ограничаваме. Но разумно консумирани можем  да се възползваме от всичките им чудесни качества. Разумна употреба означава не повече от 30г ядки дневно, 2-3 пъти седмично.

Най-често употребяваните ядки са: орехи, фъстъци, бадеми, лешници. Малко хора знаят, че към ядките спадат и кестените. В последно време могат да се намерят и по-екзотични продукти като бразилски орех, кедрови ядки и други. Общото между тях е високото съдържание на мазнини, много полезни за функционирането на организма и особено на сърдечно-съдовата система. Това ги прави и много калорична храна. Могат да бъдат и прекрасен източник на растителни белтъци, витамини, минерали.

Като всеки ценен хранителен продукт ядките ни предлагат чудесна възможност да намалим вероятността да се разболеем от редица болести. Установено е, че употребата само на 100г ядки седмично намалява риска от преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания с 55%, а същото количество орехи с 45% намалява риска от смърт от онкологични заболявания и с 25% риска у жените да се разболеят от захарен диабет втори тип. Подобряват дори качеството на спермата.

Изявеният ефект учените свързват с това, че ядките са богати на полиненаситени мастни киселини, микроелементи/ калций, магнезий, калий/ и витамини. Освен това съдържат такива фитохимически съединения като фенолни киселини, полифеноли и фитостероли. Изброените вещества положително влияят на липидния профил, имат противовъзпалителен ефект, намаляват окислителния стрес, подобряват реактивността на съдовете и регулират нивото на кръвната захар.

Орехите в сравнение с останалите ядки съдържат най-високо ниво на алфа-линоленова киселина, а фитохимическите съединения, присъстващи във всички ядки, в тях се намират в най-биодостъпна форма. Освен това за разлика от останалите, орехите се консумират заедно с вътрешната обвивка, в която се съдържа най-високата концентрация от ценните вещества. С това авторите свързват особената им полезност.

За това  се препоръчва да заменим една от петте порции плодове и зеленчуци на ден с една порция ядки. Една порция е не повече от 30г. Имайки предвид ценните им качества да не забравяме високата им калоричност и да ги консумираме в препоръчаните количества.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова