Медицински услуги
0898 817 037

Салати и зелени подправки – здраве от природата

Сега е сезонът, когато зеленината най-обилно присъства на трапезата ни. Салати и марули, магданоз, копър и зелен лук употребяваме в големи количества. Хубаво е и в zeleni podpravkiостаналата част от годината поне зелените подправки да намират място на трапезата.

Много хора ще се удивят от факта, че пролетната зеленина е богата на бета-каротин. Обикновено смятаме, че той се съдържа само в зеленчуците с оранжев и червен цвят. А зелените подправки не отстъпват на морковите по съдържание на бета каротин. Той се усвоява от организма само при наличие на мазнини в храната, но най-често те се добавят към готови блюда, които съдържат мазнини или към подправени със растително масло салати.

Зелените подправки са сред най-полезните продукти. Съдържат много витамин С, фолиева киселина, по-рядко намиращият се в храните витамин К, който участва в процеса на кръвосъсирване, спомага за заздравяване на раните и за усвояването на калция. Имат високо съдържание на желязо, калций, калий, манган, магнезий. Магданозът е един от най-полезните зеленчуци /той спада към кореноплодните/. Не трябва да забравяме все пак, че не употребяваме тези треви в достатъчно големи количества, за да удовлетворяват дневните нужди от витамини и минерали.

Витамините не са единственото им богатство. В подправките има много етерични масла, които придават специфичния аромат, и действат като натурални антибиотици.

Всички притежават способността да премахват натрупването на газове в червата и се използват за намаляване на подуването на корема. За справяне с подобен проблем може да направите настойка от 1 ч.л. нарязан копър, семена от копър или анасон в една чаша гореща вода и да я приемате по 0,5 чаша 2-3 пъти дневно.

Освен това имат сокогонен ефект, засилват дейността на жлъчния мехур и задстомашната жлеза и подобряват храносмилането. За това зеленият лук или магданоз предотвратяват чувството на тежест в корема след обилен обяд.

Но както обикновено няма идеални неща. Съдържащият се в тези зеленчуци хлорофил при по-продължително престояване може да намали съдържанието на витамин С в останалите продукти на ястието или салатата. За това подправките трябва да се добавят в последния момент преди поднасяне. Намиращите се в тях оксалати могат да намалят всмукването на калция.

По-внимателно със зеленината трябва да се отнасяте, ако страдате от подагра,  камъни в бъбреците, тромбофлебит /особено внимателно с листата от млада коприва – тя е силно кръвосъсирващо средство/. По-добре в тези случаи употребявайте сушени подправки. В период на изостряне на хроничен гастрит с повишена киселинност трябва да се разделите временно със зелените храни.

Подправките е най-добре да се съхраняват плътно опаковани в хладилника, а сушените – в стъклен буркан на тъмно място. Рязането на пресни подправки с метално острие унищожава част от витамин С. По-добре да се режат с керамичен нож или да се накъсват с ръце.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова