Медицински услуги
0898 817 037

Скандинавското ходене щади ставите и помага за отслабване

skandinavsko-hodeneСкандинавското ходене е много популярен в момента начин за активен отдих и вече има милиони привърженици. Хората взимат в ръце много приличащи на скиорски щеки приспособления и крачат зиме и лете, по асфалт или пресечена местност, по ливади и гори, и твърдят, че именно щеките не им позволяват да се уморяват от многокилометровите разходки. В какво е секретът на този вид спорт?

Според експертите ходенето с щеки е много полезно, задейства различни групи мускули, повишава издръжливостта, активира работата на сърцето и предполага разходки на чист въздух, където се добавят и благоприятните въздействия на слънцето и въздуха.

Действително всеки начинаещ независимо от възрастта и нивото на тренираност отбелязва, че с щеките може да ходи доста по-дълго, като изпитва по-голямо удоволствие и без да го болят мускулите след това от непривичното натоварване. Това е защото натоварването не е само върху гърба и краката, както е при обичайното ходене. Опирайки се на щеките вие разпределяте равномерно натоварването по цялото тяло и заставяте да работят по-голям брой мускули в най-оптимален режим. При това се изразходва и повече енергия.

В резултат се получават следните предимства:

–   Изразходват се 20% повече калории, отколкото при обикновено ходене;

–   Намалява се излишното натоварване от коленните стави;

–   Допълнително се развиват мускулите на шията, раменете, ръцете, гърба и гърдите;

–   Повишава се устойчивостта при бързо движение при възрастни хора, склонните към световъртеж, притежателите на повече килограми.

Техниката е както при ски бягане. Може да се ходи навсякъде, най-добре по пресечен и хълмист терен. Най-важното е да се чувствате комфортно. Дръжте раменете свободно и отпуснато, а щеките – близо до тялото.

При избора на щеки може да се ползва формулата: ръст в см х 0,7 /плюс-минус 5см/.

За да достигнете добра физическа форма започнете с 2-3 тренировки в седмицата по 40-50 минути. Постепенно ги увеличете до 4 тренировки по 1 час, като увеличавате и темпото. За проверка опитайте без да спирате да произнесете изречение от 5 думи. Ако ви стигне въздуха значи сте в правилния ритъм. Именно правилно подбраните достатъчни продължителност и интензивност на натоварването способстват за изгарянето на мастните запаси. Ако се чувствате много уморени по-добре направете малка почивка. Прекалените натоварвания могат да донесат повече вреда, отколкото полза.

Само след половин час физически усилия при правилно дишане организмът започва да изработва хормоните на щастието. Те не само намаляват стреса и тревожността,  укрепват имунната система, но и повишават умствените и творческите ви способности,  повишават настроението и самооценката. Човек се чувства с приповдигнато настроение и горд от себе си. Този ефект се получава само след 4-5 занимания и може да продължи дълго – до две седмици. А това ще ви помогне по-добре да се справите с различни проблеми в живота.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова