Медицински услуги
0898 817 037

Как да се избавим от килограмите до празниците

da-otlsabnem-predi-koledaНай-голямото заблуждение в отслабването са мечтите. Коя жена не мечтае бързо да свали килограми и да облече любимата си рокля. Бързо не може да стане. За това трябва да се сетим не в последния ден, а поне за седмица до празника.

Процесът на отслабване е постепенна и продължителна работа. Това трябва да се разбере, да се приеме и да се направи без нервничене. Но понякога трябва да се приведем в норма, макар и относителна, за определен ден, напр. за Нова Година. Да отслабнем за 1-2 дни няма да стане, но да се избавим от известно количество килограми за една седмица е възможно. За това трябва да съблюдаваме няколко правила:

1. Не ядем захар. Отказваме се от всички продукти, съдържащи захар. Забравете за бонбони, сладкиши, пасти, и за лъжичката захар в кафето.

2. Изключваме кетчупа. Малко хора подозират колко е вреден за фигурата, защото съдържа скрита захар. Някои производители се изхитрят да натъпчат вътре до 30% захар.

3. Внимателно с плодовете. От тях не се отказваме, но по-добре е много сладките да ги изключим от менюто – круши, грозде, банани, смокини, също и сушените плодове.

4. Отказваме се от бял ориз.

5. Ограничаваме мазнините. На здрав възрастен човек дневно са нужни 90 г мазнини. За тази седмица е хубаво те да се намалят до 30 г.

6. Не ядем пържени храни. По същата причина – за да намалим количеството на мазнините. Напр. в 100 г варени картофи има 84 ккал, а в същото количество пържени – повече от 300. Прекарайте тази седмица на варено месо, риба и зеленчуци.

7. Забравяме за колбасите. Те са много мазен продукт. Мазнини в тях се съдържат от 15% до 50%. Могат да се заменят с варено постно месо или филе, на което може да се види структурата.

8. Отказваме се от белия хляб за една седмица. Установено е, че за неговата преработка е нужен толкова инсулин, колкото и за чиста захар /нишестето е полимер на глюкозата/.

9. Не ядем сосове и подправки. Освен кетчупа нужно е да се откажем и от други сосове, дори и да са без захар. Те провокират апетита заради съдържанието си на подправки. По време на седмицата за отслабване зверски апетит не ни е необходим.

10. Ходим повече. Минимум 2-3 км, по-добре и повече. Мазнините в организма се изгарят в мускулите. Но за това ходенето трябва да е достатъчно интензивно /до леко задъхване/ и продължително /повече от 40 минути/. Но всяко движение в повече е добре дошло.

11. Най-важното правило, което важи винаги – не преяждайте. Ставайте от масата леко гладни. Яжте разнообразна храна.

И така ще получите допълнителен подарък за празника във вид на няколко загубени килограма. Ако продължите да спазвате правилата това може да стане ново начало за вас и да ви помогне да се преборите с излишното тегло.

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова