Медицински услуги
0898 817 037

Удоволствие от спорт и диета

sport-dietПоне една трета от българите в даден момент решават: от утре съм на диета и започвам да бягам. Решението е похвално, но за колко време ще стигне. Да се откажеш от поредното парче торта или да станеш сутринта за крос ви кара да се чувствате най-нещастния човек на планетата. И за да продължиш трябва да се отървеш от това чувство.

Според неврофизиолозите пряк виновник за това е нашият мозък. Когато действаме по привичен начин, мозъкът е спокоен. При всяка новост той изпитва стрес и почва да изработва стресови хормони – адреналин и кортизол. Именно те ни правят нещастни. Има два начина да се справим с лошото настроение – или да свикнем с новия начин на живот, или да заставим мозъка да изработва хормони на щастието – допамин, ендорфин, серотонин и окситоцин, които ликвидират вредното действие на стресовите хормони.

За първия начин трябва много време, той не действа тук и сега, когато точно сме нещастни. На първия етап в създаването на нов навик е нормално да се чувстваме нещастни. Да се учиш на нещо ново винаги е сложно, а още повече когато трябва да промениш себе си. Не бива да бързаме и да очакваме, че новият навик моментално ще ни се лепне.  За формиране на нов навик трябват 45 дни. За това време мозъкът създава здрави синаптични връзки между необходимите неврони. Те превръщат новото действие в нещо привично, което не предизвиква стрес. Означава ли това, че през тези 45 дни трябва да се мъчим? Трудния преходен период може да бъде преживян по-леко с помощта на хормоните на радостта.

Допамин

Той създава усещане за радост от това, че достигате целта си. Отбелязвайте всяка малка стъпка във вашия път към новите по-добри навици. Празнуването на малките победи дава повече допамин от удоволствието на голяма победа. Фиксирайте всеки ден, преминал без цигара, всеки отказ от вредна храна, всяко ранно ставане за сутрешен крос.

Ендорфин

Той дава чувство за лекота и смегчава болката. Често това състояние се нарича еуфория. Смехът стимулира синтеза на ендорфин. Намерете време да гледате предпочитана комедия или хумористично предаване. Не мислете, че вие сте над тези неща. Друг начин за стимулиране синтеза им са упражненията за разтягане. Ако по никакъв начин не можете да се заставите да излезете за тичане, като начало се раздвижете в къщи, разтягайки мускулите.

Окситоцин

Формира усещане за безопасност в кръга на себеподобните си. Заставя ни да изпитваме радост от общуването. Нежното докосване стимулира изработването на окситоцина. Най-добрият начин е по-често да се прегръщаме. За чувство на щастие човек трябва да се прегръща поне 7 минути на ден. При самотните хора масажите могат да заменят прегръдките. На мозъкът му е все едно дали масажът се прави от професионалист или сами разтривате или поглаждате уморените от бягане мускули.

Серотонин

Създава усещане за признание и уважение от околните. Хвалете се със своите постижения по пътя към новите здравословни навици. За тези 45 дни поне на един човек на ден кажете: „Виж какво успях да направя днес!” Но…бъдете внимателни. Не обсъждайте новият навик с хора склонни към критика и скептично отношение към всичко. На вас и така не ви е леко и не ви трябват негативни забележки и чужди съмнения.

Хормоните добре, но ни трябва и елементарна стратегия. Неизбежно ще се връща съблазънта да зарежем всичко и да се върнем към предишния начин на живот. За това към срива на диетите и пропуснатите тренировки трябва да се отнасяме спокойно. Важно е не да се обиждаме сами и да мислим, че не ставаме за нищо. Важно е да видим какво ни пречи в работата по придобиване на новия навик и какво може да ни помогне.

– Не ви стига времето сутрин? Пробвайте да ставате още с първия звън на будилника. От вечерта си пригответе дрехите и чантата. Или започнете да бягате вечер. Намерете си удобното лично на вас време за това.

– Нямате удобен спортен екип? Дали красивият костюм ще стимулира желанието ви за спорт и самочувствието ви? Направете си удоволствието да го купите. Същото е валидно и за удобните спортни обувки.

– Набележете си реалистични и достижими цели. Започнете бавно и постепенно, за да не ви принудят травмите да се откажете.

– Търсете приятните страни на вашия нов навик. Ако се занимавате с бягане, намерете по-приятно място за това в близост до дома ви. Наличието на единомишленици би дало необходимата подкрепа и също може да направи по-приятно преустройството на начина ви на живот и би разширило социалните ви контакти.

Приятно бягане!

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова