Медицински услуги
0898 817 037

Баня във фонтана. Помислете добре

Летните жеги включват инстинкта ни при вида на всяко езерце веднага да се потопим в него, търсейки малко прохлада. Когато от горещината се топи асфалта, а сладоледа и лимонадата не спасяват от нищо, имаме само едно желание – да се потопим в прохладната вода. Каквато се окаже наблизо. Но това безгрижие може да не доведе до добър край. Хубаво е преди да се топнем да помислим дали изборът ни е добър.

Ако в близост до избраната рекичка има предупредителна табела, че къпането е забранено, добре е да се вслушаме в предупреждението и да не включваме веднага редовната максима на инат: „Те ще ми кажат на мене къде да се къпя!” Къпането в произволни водоеми може да е свързано със сериозен риск за здравето. Там е възможно да има излаз на канализация, промишлени неочистени води, остатъци от минерални и естествени торове, пестициди, битов боклук, коренища. Всичко това е причина за заразяване с чревни инфекции и други инфекции и паразити, вируси, за поява на алергии и дерматити, травми и възможности за удавяне.

Ако няма предупредителна табела, оценете състоянието на водата във водоема – течаща или застояла. При застояла вода рискът от заразяване е по-голям, особено ако е мътна и лошо миришеща. Нека не ви успокоява фактът, че наоколо идилично плуват патета, ходят на водопой домашни и диви животни. Не се знае кой каква зараза носи със себе си. Можеш да се заразиш с всичко, най-малко с E. coli. Не си струва както и ние самите, така и да пускаме нашите деца във водоема, ако там плуват кучета. Ако случайно погълнем вода, те могат да ни донесат лептоспироза и кучешка тения. За разлика от измислените паразити, които по думите на разни шарлатани заразяват 100% от хората, кучешката тения е реален проблем и от нея в България се разболяват около 500 души годишно. Всичко казано важи с пълна сила и за градските фонтани. Там също водата е застояла, а кой се е мил там или е удовлетворил нуждите си никой не знае.

Повечето хора са уверени, че в морето от нищо не може да се заразиш. Солта и слънцето отлично очистват водата от болестотворни причинители. За съжаление това не е така. Ако в морето се къпят едновременно много хора, може да ти се лепнат много нехубави неща: рота- и ентеровируси, E. Coli, стафилококи, псевдомонаси. А някои предлагат вече къпането близо до плажа да се смята за вид уринотерапия.

Аквапарковете и откритите басейни в чертите на града са добра алтернатива, за който не може да отиде на море. Поддържането на качеството на водата на добро ниво е цяло изкуство и изисква доста средства. Ако собствениците спестят от това, там могат да ви очакват ентеровируси, гъбички, салмонела, дизентерия, конюнктивит, хепатит А, Коксаки вируси, глисти и острици.

Като потвърждение на казаното по-горе дойде новина от Хабаровск. Там 37 деца, къпали се в градския фонтан, са с тежка норовирусна инфекция. Деветнадесет от тях са приети в болница. Намерените във водата вируси са същите, които са изолирани от болните деца.

Как да намалим риска при посещения на басейн?

  • Използвайте индивидуални, лични чехли /не налъми/, шапка, пояси, хавлии.
  • Не сядайте на непокрити шезлонги – винаги ги постилайте със собствена хавлия.
  • Вземете душ до и особено след къпането. Желателно е да ползвате антибактериален гел и добре да намажете кожата между пръстите и стъпалата.
  • Старайте се да не гълтате вода.

Забравете за къпане ако:

  • На тялото имате ранички, колкото и малки да са те. Това е идеална врата за бактериите.
  • Ако сте болни от вирусна инфекция или са минали по-малко от 2-3 дни след нея. В това време имунната система е заета с друга работа и микробите ще бъдат безкрайно улеснени.
  • Ако сте в периода на месечния цикъл.

Ако след къпане се появи сърбеж, обрив по кожата, неясни явления и болезненост по лигавиците, секреция от половите органи, диария, болезнено уриниране, гадене, повръщане, повишена температура – срочно се консултирайте с лекар.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова