Медицински услуги
0898 817 037

Прекалена любов към чистотата

Живеещите в цивилизованата част на света вече не си представят живота без битовата химия. Без почти постоянното ходене с почистващ спрей в ръка, чистене, бърсане, миене и пране със силни препарати. Както и за всичко останало прекаляването с чистенето има своите последствия. Болести могат да се появят не само от мръсотия, но и от чистота.

Учени от Бергенския университет в Норвегия в продължение на 22 години са изучавали влиянието на почистващи средства върху хора, които са ги употребявали три пъти седмично. Резултатът е: У 13,6% от участниците се е развила бронхиална астма. Освен повишената склонност към астма в техните бели дробове са открити и други увреждания. Те са били сходни с тези от изпушването на кутия цигари дневно в течение на 10-20 години. Като при мъжете битовата химия почти няма отрицателен ефект върху здравето.

От друга страна е общоприетата теория, че виновник за увеличаването на алергичните и респираторни заболявания у децата е прекаленото почистване на всичко около детето. Това не дава възможност на имунната система да се обучи към нормална реакция към тях.

От прекаленото желание за по-чисто някои домакини смесват различни препарати. Това е абсолютно противопоказано. Какви химични реакции ще протекат между съставките на препаратите и какво ще се получи накрая никой не знае. Лично в моята практика съм имала няколко случая на тежки токсични бронхити по тази причина, които се наложи да бъдат лекувани дълго.

Хубаво е човек да внимава какво употребява, но за да разбереш състава на препаратите ти трябва добро химическо образование. Все пак на някои неща може да се обърне внимание.

  • Едни от най-важните съставки на миещите препарати са повърхностно-активните вещества /ПАВ/. Те са два вида: йоногенни и нейоногенни. Според Европейското законодателство първите трябва да са не повече от 15%, а вторите – не повече от 5%. Лично проверих всички прахове за пране в супера, всички отговаряха на изискванията. Но мипопадна течен прах за пране, разпространяван от голяма фирма за мрежов маркетинг /тези, които продават продуктите си от ръка на ръка и по различни представяния и домашни партита/. Там нейоногенните ПАВ бяха над 30%, колко над не пишеше, спокойно можеше да бъдат и 80%, примерно. Не посмях да го ползвам.
  • Друга уловка е „органичен продукт без консерванти”. Те могат да не съдържат токсична химия, но често са пълни с опасни бактерии и продуктите от тяхната жизнена дейност, които могат да бъдат не по-малко вредни. Колкото по-натурален е съставът, толкова вероятността да съдържа обилна микрофлора е по-голяма. Още повече, че такъв продукт изисква специални условия за съхранение, които обикновено не се спазват.
  • Средството да съдържа някаква революционна съставка, която обещава чудесни свойства. Дали е така човек трудно може да прецени, а това „чудо” обикновено не е достатъчно тествано. Най-често превъзходните миещи свойства се дължат на „химия”.
  • Винаги четете препоръките за безопасност. Колкото повече са те, толкова е по-препоръчително да се въздържате от употребата му.

Без почистващи препарати вече не можем. Но спазвайки мярката и употребявайки ги осъзнато, без да купуваме всичко от рекламите, можем да ограничим щетите от пребиваването си в съвременния свят.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова