Медицински услуги
0898 817 037

Домашната козметика: струва ли си да й се доверим?

Във всички женски списания има рецепти за маски за лице от всичко, което ти е подръка. Смята се, както и за много други неща, че щом е натурално е полезно и върши работа. Валидно е предимно за хранителни продукти и особено за плодове и зеленчуци. Които по принцип са полезни, но ако вършеха работа през кожата нямаше да ги ядем, а щяхме да си мажем храната върху нас. В действие влиза всичко, като някои дами по финансови причини включват в маските всички обелки и останки при готвене. Обещава се подмладяване, стягане, хидратиране, изчезване на бръчките и маса други ефекти. Както при най-скъпата козметика, но съвършено безплатно. И натурално. Не е някаква химия.

Рядко някой ще забележи ефект. Но всички вярват, че тези методи действително работят. Напразно.

Защо не си струва да доверяваме красотата си на собственоръчно направени маски?

1. Ниска ефективност.Кой каквото и да пише в Интернет за чудо-маски от пресни краставици, дини, ягоди или банани, да се избавите с тяхна помощ от бръчки, петна или да стегнете кожата си, едва ли ще успеете, дори да ги правите и по 2 пъти на ден. Единствения ефект, на който можете да се надявате, това е неголямо увлажняване на горния слой на епидермиса.

Защо маските от плодове и зеленчуци не работят? Всичко е много просто. По принцип кожата трябва да е бариера между околната среда и нашия организъм и да не допуска всичко, което се намира наоколо да влезе в него.

Първото възражение: А какво става с плодовите киселини и всички други съставки, които се съдържат в козметиката. Там те са в по-концентриран вид и са така подбрани, че да имат възможност максимално дълбоко да проникнат в кожата. Но дори и там на някакви магически ефекти не можем да разчитаме. Ако маските от ягоди и авокадо реално можеха да подмладяват, нямаше да има нужда от пластични хирурзи и козметици, за чиито услуги се плащат огромни суми. Щяхме да си намажем плодова салата на лицето и комплексното подмладяване е готово.

2. Висока алергенност.Всички плодове и зеленчуци могат да предизвикат алергична реакция.

3. Дразнене на кожата. Особено ако тя е суха и чувствителна. Но даже и нормална кожа може да се раздразни и зачерви. Това е най-малкият проблем. Като добавка може да се появят обривни единици, оток или усилена пигментация. Опитите с подръчни средства, препоръчани от списания и приятелки, да се избавим от кожните проблеми, могат да ги задълбочат и разширят. Най-добре е специалист да изясни вида и причините за кожните раздразнения и тогава да назначи лечение.

Ефективността на домашните маски от плодове и зеленчуци не е доказана, като при това е много лесно да получите различни усложнения, които да лекувате дълго, неприятно и скъпо.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова