Медицински услуги
0898 817 037

По-стройни без вреда за здравето

dieta-hrana-malini-torta-produkti-hliabСлед зимата и дългите празници мнозина забелязват, че фигурата им доста се е закръглила. А идва лятото, сезонът на плажовете и ефирните дрехи. Първата мисъл, която идва на ум е: Трябва да мина на диета и да се избавя от всичко излишно. Но строгата диета е изход за момента, след края на плажния сезон мотивацията изчезва. Човек отново почва да се храни по привичния си начин и  следващата година историята ще се повтори. Без да броим вредите, които строго ограничителните диети могат да нанесат на здравето.

Дори и спешно отслабващите трябва да се хранят балансирано. Като при това винаги може да се намери начин да се намали калорийността на дневното меню. Само от слагането в ред на храненето могат без особени усилия да се намаляват по три килограма месечно. На някого могат да се видят малко, но за три месеца правят около десет килограма. Няколко прости правила помагат.

1.Наличие на достатъчно белтъчини в храната. Три пъти на ден в менюто трябва да присъстват нетлъсто месо /постещите трябва да си намерят свои източници на белтък/, риба, нискомаслена извара, яйчен белтък. Белтъчините обезпечават за дълго време чувството на ситост. А животинският белтък е от най-пълноценните.

2. Намалете калорийността на любимите си блюда. Това можете да постигнете като промените начина на приготвяне и някои техни съставки. Не употребявайте майонеза или други сосове за салати, сандвичи и поливане на ястия. Намалете и количеството растително масло при тяхното приготвяне. Печенето, варенето или задушаването изискват много по-малко мазнина. Вместо зехтин салатата може да се подправи с лимонов сок и подправки. Така ще се намали и нуждата от сол. Заменете по-мазните колбаси с парченце варено или печено нетлъсто месо. Постепенно намалете количеството захар за кафето.

3. Не се отказвайте от закуската. Недохраненият още от сутринта организъм цял ден ще иска храна и ще се чувствате отпаднали и непродуктивни. 150-200 ккал на закуска задължително с източник на белтък до обяд ще изгонят чувството за глад.

4. Не се отказвайте напълно от хляба. Пълнозърнест хляб се допуска и при най-строги диети. Сложните му въглехидрати се смилат и усвояват по-продължително време, по-дълго поддържат нивото на кръвната захар без пикове и бързи спадове, които предизвикват чувство на глад.

5. Препоръчително е при всеки прием на храна да има зеленчуци. Дневно трябва да се консумират не по-малко от 500 грама плодове и зеленчуци.

6. Не избирайте за междинните закуски бонбони, сладкиши и всички съдържащи много захар храни. Те съдържат бързи въглехидрати, които засищат глада за сметка на бърз скок на глюкозата в кръвта. Но това бързо приключва и отново се усеща глад. Полезните закуски между основните хранения е желателно да съдържат фибри и белтък: плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки и сушени плодове. Всичко това в рамките на 150 ккал.

7. Най-важното правило: Всичко с мярка! Не преяждайте!

Бързите промени обикновено не са трайни. Ако не искате догодина отново да сте в същото положение, нека тези малки промени да станат част от вашето ежедневие, част от вашият начин на живот. Така от тях ще има най-голяма полза.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова