Медицински услуги
0898 817 037

Не прекалявайте с тренировките: Пристрастието да отслабваме с тренировки е сродно с пристрастието към хероин

Tennis Australia Press ConferenceПрекалено ограничителната диета заедно с тежки физически тренировки довежда до такива изменения в мозъка, както и употребата на хероин. Препарат за диагностика на наркомания е изявил физиологичната природа на зависимостта от тренировки.

Много мъже и по-рядко жени, които се увличат от силови тренировки, при отсъствие на привичните натоварвания се оплакват  от своеобразно чувство на дискомфорт, лека болезненост в мускулите, както в самото начало на тренировъчния цикъл. Нещо подобно изпитват и любителите на бягането.

Както показаха учените от Университета Тафтс към физическите упражнения може да се развие сериозна физическа зависимост. Особено сериозно това се отразява на тези, които се опитват да отслабнат, подсилвайки  жестоката диета с тежки силови натоварвания. Подобно поведение може да доведе до сериозно заболяване, а физиологичния механизъм на тази зависимост е същият, както и при употребата на наркотици.

Учените моделирали поведението на слабеещите хора на лабораторни плъхове- устройството на тяхната система на поощрение е същото, както и у хората и те често се използват като моделни животни при изследване на зависимости. Ограниченията в храненето ги карали  още повече да се натоварват, от което още по-силно отслабвали. На моделите инжектирали налоксон- лекарството, с което лекуват предозирането с опиати и което мигновено предизвиква абстинентен синдром у тези, които злоупотребяват с наркотици.

У активните животни се появили всички симптоми на наркотична абстиненция съпроводена с бърза загуба на тегло. Симптомите били най- силно изразени у тези животни, на които ограничавали достъпа до храна. Колкото повече гладуващите спортували, толкова по- силна зависимост изявявала инжекцията с налоксон. У пасивните животни симптомите били минимални, независимо колко храна получавали.

Следователно съчетанието от недояждане и извънредно висока физическа активност е много опасно и неговата физиологична основа е вече изяснена.

Разбира се работата на американските учени не е повод да лежим на дивана и да считаме всички спортисти за наркомани. Умерените физически натоварвания имат изобилие от положителни ефекти- укрепване на мускулите и костите, подобряване състоянието на сърдечно- съдовата система, стимулиране на невропластичността и подобряване на паметта. Но ключовата дума е умерено. За съжаление някои хора не могат да намерят  границата между умереното и извънредно тежкото натоварване. В това могат да помогнат професионални треньори и спортни лекари. А прокарването на границата между умерените упражнения и липсата на такива всеки трябва да го направи самостоятелно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова