Медицински услуги
0898 817 037

Възпаленото гърло иска грижи

sour-throatНеправилното лечение на възпалените сливици често е равносилно на продължителни проблеми, които могат да преминат в хронични. Действаме неправилно според каквото сме чували някога или според указанията на съседки и приятелки. Форумите също са пълни със съвети. И после се чудим защо цяла зима не можем да се отървем от болести и естествено лекарите и медицината са ни виновни.

Това е често заболяване и ни се струва, че всички прекрасно знаят как да го лекуват. Но при подобна самодейност се допускат и грешки, които правят вероятността ангината да се повтаря доста голяма.

Какви са грешките?

1. Ходене на работа. Ако по време на болестта, водите активен начин на живот, на организма няма да му стигнат силите и за борба с бактериите. Те ще започнат да се размножават особено активно и чрез кръвообращението могат да преминат в други органи – сърце, бъбреци, стави. Не добре лекуваният тонзилит може да бъде причината за поява на неприятни усложнения – ревматизъм, миокардит и ендокардит /възпаление на сърдечния мускул и вътрешната обвивка на сърцето/, гломерулонефрит /възпаление на бъбреците/. Това са сериозни заболявания, които могат да застрашат пряко живота и да имат тежки усложнения /сърдечни пороци, бъбречна недостатъчност/. Дори и да избегнете тези усложнения, помнете, че преболедуваната на крака ангина, леко може да премине в хронична форма. За това по-добре си останете три дни у дома, а за спорт изобщо не помисляйте, докато не оздравеете.

2. Отказ от прием на антибиотици. Възпалението на сливиците е 100% бактериално, най-често се предизвиква от бета-хемолитични стрептококи. При това положение лечението с антибиотици е наложително. Видът на антибиотика, дозировката, продължителността на лечението трябва да се назначат от лекар. За съжаление стрептококите не се впечатляват от употребата на разредена вода върху захарни хапченца  /хомеопатия/, както и от билки и други народни методи за лечение. При подобно „лечение” ако имунитетът не се справи с положението, появата на усложнения или хронифицирането са чест изход от болестта.

3. Спиране на антибиотичното лечение по собствено усмотрение. Често болните сами спират употребата на антибиотика още преди да са завършили предписания курс, за да „не се тровят с химията”. Това го правят при най-малкото подобрение на състоянието или спадане на температурата. Но това не значи, че болестотворните бактерии са загинали. За това им трябва време, особено за по-устойчивите. Ако те не са напълно унищожени, в момента в който спрете антибиотика, те отново ще започнат да се размножават и болестта скоро ще се върне. Обикновено при това положение болният прави опит да допие останалата част от антибиотика, но той вече не действа, защото бактериите са придобили резистентност към него. Ще потрябват други антибиотици в по-висока дозировка.

4. Връзване на гърлото с вълнени шалове. Това увеличава прилива на кръв към мястото на възпаление и усилване на отока и възпалителния процес. Ако при ангина се прекали с топлинните процедури може да настъпят усложнения.

5. Да се лекува ангината само с гаргари. Гаргарата няма да навреди и даже ще подобри самочувствието. Солта и содата имат адсорбиращи свойства и ще премахнат от повърхността на лигавицата мъртвите клетки и бактерии. Но да се справят самостоятелно с болестта не могат.

6. Пиене на плодови сокове. При възпаление на гърлото и сливиците са противопоказани всички храни и напитки, които могат да раздразнят възпалената лигавица. Т. е. всичко кисело, солено, люто, дразнещо. Не си струва да се прекалява с лимона в чая или опитите да се насити организма с витамин С с помощта на кисели плодови сокове. Лекуването с алкохол също не е добра идея – всеки концентрат дразни и уврежда лигавицата.

7. Механично отлепване на налепа. Той се премахва много трудно и опитите да се изстърже могат да провокират кръвотечение и внасяне на допълнителна инфекция. Налепът създава защитна ципа върху сливиците, която пречи на разпространението на инфекцията. Когато почнете да оздравявате, той ще падне сам. Единственото, с което можете да му помогнете, е гаргарата с подсолена вода или сода. В този случай ще се премахне тази част от налепа, която вече е готова да падне.

При възпаление в сливиците протичат сериозни, често необратими изменения. Вероятността ангината да се повтаря е голяма. За това се постарайте да не допускате грешки в лечението, поне в тази негова част, която зависи от вас.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова