Медицински услуги
0898 817 037

Спортна медицина

sports-medicineFeature

Съвременният спорт се характеризира с високи натоварвания и изисквания към организма на спортуващите надхвърлящи физиологичните нива. Тези натоварвания могат да поставят човешкия организъм в състояние на стрес, който да изяви скрити болестни състояния, незабележими  в състояние на покой и при дейностите от всекидневния живот. Ето защо профилактиката е един от най-важните елементи на спортно-медицинската практика.

В Кабинета по спортна медицина „Вита Спорт Медика” се извършват профилактични прегледи на спортисти и активно занимаващи се със спорт граждани. Прегледът включва:

–  КлиIMG_0014Smallничен преглед
–  Електрокардиограма в покой/ЕКГ/
–  Антропометрия
–  Функционална диагностика на капацитета на сърдечно-съдовата система и реакцията й  към натоварване / сърдечен стрес-тест/ за изявяване на скрити отклонения чрез велоергометрия със субмаксимално или максимално натоварване с постоянно мониториране на ЕКГ и пулс.

Кабинетът разполага със съвременна апаратура и компютърни програми за извършването им.

На всички спортисти се прави преглед на гръбначния стълб за сколиоза, кифоза и за други малформации на опорно-двигателния апарат. Това е наложително поради широкото разпространение на гръбначните изкривявания у децата.  Предразполагащи фактори са: неправилната стойка по време на писане и четене; неподходящи за размера на децата мебели; тежките и неправилно носени чанти; неправилното хранене; генетични предразположения. С не по-малка честота е и плоското стъпало. Причините за появата му са: неудобните обувки/особено следването на модата при момичетата/, тежките раници, наднорменото тегло, наследствени предразположения.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова