Медицински услуги
0898 817 037

Да си добавим малко младост всеки ден

shokoladova-terapiyaМилиони жени по света, а вече и мъже, харчат милиарди долари за подмладяваща козметика. Само в САЩ тя е на стойност 43 млрд. долара годишно.

Дали козметиката наистина подмладява или създава само видимост, илюзия за това? Това е така, но добрият външен вид повишава самочувствието и създава психологически комфорт. Първите възрастови изменения са на биохимично ниво и засягат структурите на гръбначния стълб. Но промените в кожата са най-видимите и по-трудно поносими. Тя старее, както и целия организъм, и под влияние на външни фактори като стрес, хроничното действие на ултравиолетовите лъчи, мръсен и сух въздух, тютюнопушене, употреба на алкохол, небалансирано хранене. Нещата, които най-много я състаряват са УВЛ и пушенето.

И за това преди да пръснем луди пари за свръхскъпа козметика, препоръчана ни от рекламата, но без доказателства дали ще свърши нещо, можем да направим не малко неща по-дълго кожата ни да изглежда добре. Някои веднага ще започнат да мрънкат: Ама какво можем да направим? Такава ни е генетиката и много други оправдания ще намерят. Много можем да направим. По възможност по-рано ще бъде и по-ефективно.

Първото, безусловно полезно, което може да се направи веднага, е да спрем с пушенето. Ако борбата с мръсния въздух е трудна и не зависи само от нас, да спрем ежечасно да се тровим с над 4000 токсични и канцерогенни вещества от тютюневия дим е в нашите ръце. Същото е валидно за алкохола. Колкото по-рядко, толкова по-добре. Честите купони гарнирани обилно с алкохол, цигари и недоспиване, са убийствени за външния вид.

Главният фактор засягащ непосредствено кожата е хроничното излагане на слънце и фотостареенето. УВЛ освен повишаване на риска от поява на меланом, предизвикват сухост и изтъняване на кожата и задълбочаване на фините бръчки. Не бива да прекаляваме нито с плажуването, нито със солариумите.

Храненето също е основен фактор за здравето и доброто самочувствие на целия организъм, включително и кожата. И тя се нуждае от всички хранителни вещества, витамини и минерали. Недоимъчното и небалансирано хранене първо ще се отрази на външния ни вид и състоянието на кожата. Прекаляването с много сладки храни, съдържащи бързо повишаващи кръвната захар въглехидрати, предизвиква ускореното образуване в тъканите на крайни продукти на гликирането. Те правят колагена и еластина в кожата /и във всички тъкани/ твърд. Кожата губи еластичността си. И пиенето на никакъв вълшебен колаген не може да поправи това. Изледване на възрастни хора от различни страни показали, че бръчките по откритите части на тялото /следователно резултат на фотостареене/ са значително по-малко у хора редовно включващи в храната си зеленчуци, зехтин, риба и бобови храни. А маргарин, масло, млечни продукти и продукти с добавена захар дават точно обратния ефект. За това ако не пестите пари за скъпа козметика, но правите икономия за нужните продукти, полза няма да има. Достатъчно количество витамин С /плодове и зеленчуци/ намалява появата на бръчки и сухотата на кожата с годините. Допълнителните дози линолова киселина /ядки, семена, растителни масла/ също намаляват сухостта и атрофията й. Даже най-ефективните антивъзрастови кремове при тремесечна употреба намаляват бръчките с по-малко от 10%. Това практически е незабележимо за човешкото око. Те явно са недостатъчни, а факторът хранене е крайно важен.

Много хора знаят, че недоспиването лошо влияе върху външния вид. По време на сън се изработват мелатонин, растежен хормон и инсулиноподобен растежен фактор – 1 – необходими за възстановителните процеси в кожата. При честото недоспиване регенерацията на кожата страда.

Навсякъде в Интернет и в женските списания е пълно с рецепти за маски за лице, които обещават всичко. Не е ясно точно вашата кожа как ще реагира на тези вещества при външно ползване, въпреки че те може да са популярни храни или билки. И не е нужно всичко, което прочетете да си го слагате върху лицето.

Това са неща, които можем да приложим веднага. Заедно с грамотни грижи за лицето и организма като цяло добрият ефект няма да закъснее.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова