Медицински услуги
0898 817 037

С каква скорост да отслабваме?

FTSLABVANEИскате да отслабнете и да запазите резултата? Тогава не бързайте.

Много от хората, които са недоволни от своята фигура си мечтаят за чудеса – да се избавят от десетина килограма за една –две седмици, без никакви усилия. За щастие тези мечти почти никога не се сбъдват /с изключение на пълен глад/, защото бързото отслабване е много вредно.

Физиологичното темпо на отслабване е два килограма на месец или половин килограм седмично. Енергийното съдържание на един килограм мастна тъкан е 7700ккал. При ограничения в храненето и повишена физическа активност това е напълно постижимо. Изглежда малко, но за една година това са 25 килограма. Колкото е по-бавно отслабването, толкова резултатът е по-траен. Регулаторните механизми на организма имат възможност да се адаптират към новото ниво на телесното тегло, а човекът – към новия стил на живот и хранене.

Но тези, които се стремят бързо да станат по-стройни прибягват до по-крайни мерки: започват строги, почти гладни диети, лишавайки организма си от необходимите хранителни вещества, тренират до изнемога във фитнеса, употребяват непроверени добавки, които според производителите си ускоряват горенето на мазнините.

И „резултатите“ не закъсняват. Кожата не успява да се стегне и увисва, губи здравия си вид, косата става суха, без блясък и лесно пада, ноктите стават чупливи. Но това не е най-опасното.

Не са редки случаите, когато бързо отслабналите жени се сблъскват с репродуктивни проблеми. Мастната тъкан е не само депо на енергия, но и най-големият ендокринен орган – той изработва част от женските полови хормони естрогени. При рязко отслабване тяхното производство неминуемо се снижава и това може да доведе до менструални нарушения, понякога до временно безплодие.

Другата опасност – спадане на бъбреците. Те се разполагат на мастна възглавница, ако тя намалее и поддръжката намалява. В перспектива това може да доведе до камъни в бъбреците и развиване на пиелонефрит.

Нерядко при бързо отслабване възникват проблеми с черния дроб. От една страна той изпитва недостиг на храна и енергия, особено е чувствителен към дефицита на белтъчини и витамини. Това често е причина за възникване на сериозни заболявания при много ограничителни диети. От друга страна той трябва с ускорено темпо да метаболизира междинните продукти на обмяната на разграждащите се мазнини.

И накрая силно отслабнал за кратък срок човек може изобщо да не изпитва радост от това, а да изпадне в униние. И на мозъка са му нужни хранителни вещества, на първо място глюкоза /за един ден мозъкът употребява 115 г глюкоза/, ред белтъчини и холестерол. Ако вие рязко ограничавате техния прием той не може пълноценно да работи, защото променената обмяна не успява да го обезпечи с всичко необходимо.

Разбира се, толкова сериозни последствия не се получават винаги. Но ако често седите на строги диети отрицателните ефекти се натрупват. Ако организмът е силен, рязко отслабналият човек може да се размине само с апатия и намаляване на работоспособността. Но дори и в този случай бързото намаляване на теглото е вредно, защото води до също толкова бързо възвръщане на килограмите. Суровите ограничения в храненето се възприемат от организма като заплаха и той се стреми максимално да съхрани ресурсите си, забавяйки обмяната на веществата и трупайки нови резерви при всеки удобен случай. Освен това човекът, доволен от резултата от диетата, се връща към привичния си начин на живот. Но обмяната на веществата се променя бавно, още дълго време остава вяла, за това теглото почва да се връща, дори порциите и калорийността на храната да бъдат по-малки от тези преди началото на екстремното отслабване.

Лошото е, че дори при най-научно съставената диета само половината от изгубените килограми са мастна тъкан. Останалата половина са изгубени белтъци от клетките на мускулите, черния дроб, мозъка, кожата и всичко останало, което води до увреди и загуба на тъкан. Когато килограмите се връщат те се връщат само като мазнини. Загубените мускули не се възстановяват. Така с всяко следващо покачване на тегло след диета се увеличава мастното съдържание на организма и все по-трудно става отслабването.  Защото мускулната тъкан изразходва много повече енергия от мастната дори в покой. Това допълнително способства за бързото набиране на теглото. Тази люлка на теглото нагоре-надолу влияе върху здравето още по-лошо от бързото отслабване и е по-вредна от едно наднормено, но постоянно тегло.

За това ако искате траен и главно безопасен резултат отслабвайте бавно и постепенно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова