Медицински услуги
0898 817 037

Предизвикателство №8: Не пропускай закуската

BreakfastВсички знаят старата приказка, че закуската трябва да изядеш сам, обяда – да разделиш с приятел, а вечерята – да дадеш на врага. Но в живота много хора постъпват точно обратно.  Закуската е тази, която ще даде старт на метаболизма. Ако не закусваме няма защо да се оплакваме, че имаме бавна обмяна.

За ползата от закуската

Всички знаят старата приказка, че закуската трябва да изядеш сам, обяда – да разделиш с приятел, а вечерята – да дадеш на врага. Но в живота много хора постъпват точно обратно.  Закуската е тази, която ще даде старт на метаболизма. Ако не закусваме няма защо да се оплакваме, че имаме бавна обмяна.

Съвсем наскоро канадски учени откриха, че мъжете често пропускащи закуската имат 27% по-голям риск да загинат от инфаркт или исхемична болест на сърцето.

А новостта на израелските медици ще заинтересува повече дамите. Ако смените местата на закуската и вечерята ще отслабвате два пъти по-бързо и ефективно, дори да си позволявате нещо сладко на закуска. Пълнички жени, провеждащи диета от 1400 ккал са разделени на две групи. В едната на закуска са изяждали по 200 ккал, на обяд – 500 и на вечеря – 700. В живота много хора точно така се хранят. В другата група закуската и вечерята са си разменили местата, дори си позволявали малък десерт. След 12 седмици жените от втората група са загубили повече от 8 кг, а от първата – само 3 кг. При по-добре закусвалите дами в кръвта е било по-ниско нивото и на хормона грелин, който предизвиква чувство на глад, и те не са се мъчили от гладни пристъпи и желание нещо да похапнат. А това е необходимо условие, за да се издържи диетата.

Ползата или вредата от закуската зависят и от нейния състав. Богатата на фибри зърнена закуска понижава употребата на калории за сметка на по-голямо чувство на ситост. В следващите хранения организмът не се старае да ги компенсира.

Особената полза на високобелтъчните закуски отстояват някои американски учени. Тези продукти отлично засищат и потискат чувството за глад за по-дълго време, за това намаляват до 200 ккал енергията, консумирана през деня. Най-добрият продукт за закуска са яйцата /нивото на холестерола в кръвта не зависи пряко от поетото с храната количество/ . Добавените сирене или месни продукти само повишават полезността ѝ. Всичко трябва да се съчетае с пълнозърнест хляб. Друг вариант на белтъчна закуска – извара с плодове, какао или канела, но без захар.

Чаша плодов сок за много хора е задължителна на закуска, но тя е много по-лош вариант от самите плодове. Той съдържа много бързи захари, които бързо повишават кръвната глюкоза и инсулина, а след това бързо се връща чувството за глад. А след него – и килограмите.

Така че стартирайте деня с една полезна закуска, за да може и организмът ви да започне деня с отлично темпо на метаболизма.

Предизвикателство № 1 : Слез две спирки по-рано – Да изгорим 100 калории на ден чрез движение – отминало предизвикателство

Предизвикателство № 2 : Една седмица без fast food – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 3 : Една седмица без газирани напитки – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 4 : Една седмица без сладко – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 5 : Започни деня си с ритъм – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 6 : Една седмица без пържено – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 7 : Замени едно хранене с пълнозърнести храни -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук 

Предизвикателство № 8 :  Не пропускай закуската -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Ако сте преминали успешно през всички предизвикателства, вие вече сте поставили основите на здравослоното хранене и начин на живот. Остава само да приложите и последното основно правило, което е ключът към хубавата фигура и доброто здраве: Никога не преяждай!научи повече

Ако не сте успели да се присъедините към кампанията 100 калории по-малко на ден във Фейсбук, вие можете да преминете всички предизвикателства сами и да сложите началото на един по-здравословен начин на живот, който ще окаже положително въздействие не само върху фигурата ви, но и върху цялостното ви здравословно и психично състояние. С всяка изминала седмица ще се почувствате все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма!

Собственото ни  здраве, добро настроение и по-малко килограми  зависят изцяло от нас, от направените малки, но добре дозирани и премерени усилия.

Ако имате нужда от индивидуална програма и двигателен режим, може да запазите своя час сега на тел. 0898 817 037

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова