Медицински услуги
0898 817 037

Вкусните провокатори

topal-hlyabИма храни, които не само не могат да ни заситят в разумни количества, но и разпалват апетита ни и ни провокират да ядем още, и още, и след малко пак.

Бял хляб. Миризмата на прясно изпечен хляб е от най-силните провокатори на апетита. А от самият хляб няма насищане – доста хора могат да изядат по половин хляб без да усетят. В него почти не са останали полезни съставки, освен едни голи калории, но това изобщо не ни идва на ум преди да си отворим очите и да видим доста намалелия хляб. Без съдържание на растителни фибри той бързо се усвоява, покачва нивото на инсулина, той намалява съдържанието на глюкоза в кръвта и скоро пак искаме да похапнем. Много по-полезният пълнозърнест хляб при всичките си качества не може да предизвика такъв апетит. Това не е лошо. Не можем да преядем.

Прясно изцедени сокове. Съвсем до скоро те бяха панацеята за всичко. Но бързо настъпи изтрезняване: огромно количество захари и почти пълно отсъствие на фибри, които остават в изхвърлените части, ги правят почти опасни. Те също предизвикват рязко покачване на инсулина с бързо понижаване на кръвната глюкоза, което води до остро възникване на чувство за глад. Ако много ви се иска сок, по-добре разбийте плодовете на пюре, а най-добре ги консумирайте цели.

Алкохол. Всички знаят, че употребявайки алкохол, става по-трудно да контролираш действията си и да се удържиш от неумерена консумация на вкусните неща пред теб.

Заместители на захарта. Мозъкът ви получава сигнал, че ще го снабдят с нещо сладко и с енергия, но не получава нищо. Той реагира със силно чувство на глад. Заместителите на захарта могат и по други пътища да стимулират апетита. Експериментите с тях могат да ви докарат до затлъстяване и диабет. Помнете най-здравословната напитка за отслабващите е чистата питейна вода.

Зърнени закуски. Голямото количество захари от сутринта не само увеличава апетита, но може да ви хвърли в апатия към всичко от всекидневието. Резкият скок на инсулина с последващото му падане ще предизвика изяждането на обяд на много повече храна отколкото ви е необходима.

Солени и мариновани продукти. Солта и оцетът повишават чувствителността на вкусовите рецептори, а следователно увеличават апетита. Различните туршии, които българите традиционно употребяват през зимата, освен полезните си качества повишават апетита. Може би това е и една от причините за зимното покачване на теглото. Вкусно е, но трябва да имаме едно на ум и да не надхвърляме мярката.

Подправки. Още една причина за преяждане – голямото количество подправки. Нашите рецептори не чувстват истинския вкус на храната, в мозъка не постъпва сигнал за насищане и резултатът е преяждане. Прибавянето на натриев глутамат подсилва вкуса и кара човек да консумира повече.

Майонеза и други сосове. Съдържат различни добавки, които също подсилват вкуса. Източник са на големи количества мазнини и скрити захари. Принуждават мозъка да иска още и още храна. Някои хора са пристрастени към тези сосове и ги слагат върху всякаква храна.

Има доста храни, които само с аромата си ни карат да прекрачим границата на разума. Трудно някой може да устои на аромата на прясно изпържени картофи. На прясно сварено кафе. На прясно изпечен хляб. Но… хубавото по малко. Мярката във всичко позволява и да се насладим на хубавите неща, и да не сме принудени на постоянна война с излишните килограми.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова