Медицински услуги
0898 817 037

Ям малко, но не отслабвам

otslabvane-bez-gladЗа да отслабнеш трябва по-малко да ядеш – като че ли това е истина не предизвикваща съмнения. Но много от тези, които искат да отслабнат, се оплакват, че това не им помага – ядат малко, а теглото не мърда от мъртвата точка. Какво да правят?

1. Разберете дали действително малко ядете.

Болшинството от хората неправилно оценяват количеството на изядената през деня храна. При проверка се оказва, че е с поне 20% повече, отколкото си мислят. Много от тези, които по техните думи ядат колкото врабче, на практика слагат в стомаха си не по-малко продукти от тези, които си признават добрия апетит. И при това не лъжат. Просто за тях не е свойствено да фиксират в паметта си всичко изядено. Те не си спомнят всичко, което  са похапнали между другото, минавайки покрай кухнята, покрай кутията с бонбони или сладки, пред компютъра и телевизора. Това автоматично похапване техният мозък  не го брои за храна. Или при дамите многократното опитване на ястията докато готвят.

Ето защо първо трябва да се оцени реалния обем на изяденото. Нужно е да си направите хранителен дневник, където да записвате всичко, което влиза в устата ви, при това веднага. Достатъчна е една седмица да водите наблюдение, за да разберете действително ли ядете малко.

2. Направете преглед на продуктите, които употребявате.

Ако обемът на храната наистина не е голям, оценете нейната калорийност. В практиката на диетолозите се случва, когато цялата дневна храна на техните пациенти се вмества в две шепи. Но каква храна: сандвичи с тлъст салам и бял хляб, бонбони и сладки, сирене с масленост 50%, кроасани и вафли.

Разбира се подобни груби грешки не са характерни за хора, които целенасочено искат да отслабнат. Но по-малки и неочевидни пропуски са чести.

Например много хора забравят за високата калорийност на ядките и сушените плодове и ги консумират в голямо количество. Те са полезни, но в рамките на 30г. Или щедро подправят салатата с растително масло /в супена лъжица се съдържат 150ккал/. Или заменят захарта с мед, забравяйки, че ¾ от него са въглехидрати.

3. Помислете си: а не ядете ли много малко?

Колкото и да е странно, това също може да бъде причина за застиването на теглото. Значителният недостиг на храна организмът възприема като заплаха за своето съществуване. Той забавя обмяната на веществата, изразходва по-малко енергия, а следователно и мазнината от мастните депа си отива безкрайно бавно. В младостта такъв ефект има след като човек е загубил няколко килограма. След 40 години смисъл от нискокалорийна диета може изобщо да няма. И без друго обмяната на веществата с годините се забавя.

Ако много не си дояждаме, тялото губи много мускулна тъкан. Именно мускулите изгарят мазнините, дори и в покой. Режимът на икономия на ресурси се включва, когато в течение на няколко дни употребяваме по-малко от 1200 ккал на ден. Толкова резки ограничения можем да си позволим един път седмично.

За това употребявайте енергия /следователно и необходимите за вас хранителни вещества/, колкото е необходима на вашия организъм, а изразходвайте повече от това.

4. Направете си изследвания и консултации.

Съществуват заболявания, които пречат да се избавите от излишното тегло.

Най-разпространеният случай е хипотиреозата – намаляване на функцията на щитовидната жлеза. Недостатъкът на нейните хормони води до забавяне на обмяната на веществата.

Други рискови фактори са захарният диабет и предиабетното състояние, синдром на поликистозни яйчници и нарушение в баланса на половите хормони.

Често при успешна корекция на основното заболяване излишното тегло с времето се нормализира само.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова