Медицински услуги
0898 817 037

Наистина ли е здравословно?

zdravoslovno hraneneМанията по здравословното в момента набира скорост. Доста хора и сайтове разпространяват някаква каша от псевдо-факти и митове, които заклетите привърженици на здравословния начин на живот спазват без много замисляне. Резултатите от това често са незадоволителни, а понякога и плачевни. Ето няколко насоки за преосмисляне на някои „общоприети” митове.

1. Здравословният начин на живот и хранене това е диета и ограничение на порциона. На практика основата на здравословното е разнообразието. От медицинска гледна точка диетата е ограничаване на храненето по силата на някои медицински показания. Препоръката е това да бъде за възможно най-кратък срок и при първа възможност храненето да се връща към нормалните норми. Защото нормалното функциониране на организма е възможно само при получаване от околната среда на оптимални количества от трите вида хранителни вещества: белтъчини, мазнини, въглехидрати плюс витамини и минерални вещества. Здравословният начин на живот не е ограничения с продължителност докато си жив. Кой ще издържи живот запълнен само с извара, овес и зеле? Дали от тях може да се получи всичко необходимо за здравето? Човек е създаден да консумира всичко. Нашият организъм е способен да разгради най-разнообразни храни и от растителен, и от животински произход. И за това сме оцелели като вид.

2. Колкото по-малко мазнини, толкова по-добре. Мазнините са един от трите вида основни хранителни вещества и тяхното намаляване почти до нула се отразява неблагоприятно върху нормалното функциониране на организма. Да, извънмерната им употреба не е за препоръчване, но без тях е невъзможна правилната обмяна, защото клетките ни не могат да синтезират сами част от тях. Те са необходими и за усвояването на мастноразтворимите витамини.

3. Яйцата са вредни, имат много холестерол. Яйцето е вкусен, хранителен и полезен продукт, който съдържа много ценни вещества. Холестеролът е необходим за нашето здраве, а 80% от него се произвежда от черния дроб. Едно яйце на ден няма да навреди.

4. От кафето се пълнее. Пълнее се от добавките към него – захар, сметана, мляко, сладкиши, сладолед. Но винаги се обвинява кафето.

5. Задължително трябва да се употребяват витамини и хранителни добавки. При балансирано рационално хранене организмът получава всичко необходимо. Приемането на различни знайни и незнайни добавки, които рядко някой е изследвал какво действие имат и какво точно съдържат, е лотария. Същото е положението с така модерните напоследък пробиотици. Те са обявени за лекарство срещу всичко. Но дали може да оцелеят бактерии, минавайки през стомашния, чревния, панкреасния и жлъчен сок е твърде съмнително.

6. Настъпи модата на фрешовете. На всеки ъгъл откриха магазинче за тях. Обявиха, че повишават имунитета и от всяка гледна точка са безкрайно полезни. На практика… плодовият сок съдържа агресивни плодови киселини, които негативно действат върху зъбния емайл и стомашната лигавица. При проблеми със стомашно-чревния тракт са изобщо противопоказани. Това което изхвърляме след изцеждането на сока неутрализира действието им и е най-ценното в тях. Фрешовете са много калорийни и за отслабващите не са за препоръчване. Гликемичният им индекс е много висок. Три портокала, които човек трудно може да изяде, са 149 ккал, а чаша свежо изцеден портокалов сок, изпит на екс – повече от 300 ккал.

7. В замразените плодове и зеленчуци няма нищо полезно. Точно обратното. При шоково замразяване се съхраняват 90% от ценните съставки. Освен това те се берат вече узрели и се замразяват в най-кратък срок. А в докараните от другия край на земното кълбо плодове, съхранявани с месеци по складове, от полезността в най-добрия случай е останала 50%. Пресният спанак след само една седмица стоене по сергиите също губи 50% от полезните вещества.

8. Трябва да се изхвърлят от храната продуктите с глутен. Хората с глутенова непоносимост са 1% от населението. За всички останали няма доказателства за неблагоприятно влияние на глутена върху организма.

9. Млякото не е за възрастни хора. Ако човек няма лактазна непоносимост или алергия към млечния белтък, консумацията на мляко в размер на 1 чаша дневно може да бъде само от полза. Претоварването на организма с огромни количества  и от най-полезната храна не може да бъде препоръчвано.

10. Трябва да се устройват редовно разтоварващи дни или периодично да гладуваш. Разтоварващи дни са необходими и полезни по медицински показания, преди изследвания, операции, при затлъстяване, след отравяния или епизоди на преяждане. Гладуването не е за препоръчване при никакви случаи. Но ако водите нормален начин на живот, храните се правилно това на вашия организъм не е нужно.

11. Трябва да спортуваш всеки ден. Физическата активност се препоръчва при всички случаи, но не трябва да се стига до крайности. Спортният фанатизъм е причина за сериозни травми, изтощаване на организма с невъзможност за възстановяване, нарушаване на регенерацията на клетките, спадане на имунитета. За да се поддържаш в нормална форма е достатъчно да се занимаваш три пъти седмично.
Изумително е на колко много измислени ограничения /а това не са всички/ са готови да се подложат адептите на здравословния начин на живот, за да са сигурни, че живеят здравословно. Дали ще живеят по-дълго? Поне така ще им се стори.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова