Медицински услуги
0898 817 037

Интересният живот лекува мозъка от стрес

FunСтресът пагубно влияе върху всички страни на живота, а стресът прекаран в детството особено много. Неговите последствия се отразяват на психиката, поведението и интелектуалните способности на възрастния човек. Но има начин да се компенсира отрицателното въздействие на ранния стрес и на стреса изобщо. Това може да се постигне, ако се обогати средата на живот.

Деструктивното влияние  на стреса върху мозъка се получава  с помощта на хормоните- кортикостероидите изработвани от надбъбречните жлези, хормоните на хипофизата и щитовидната жлеза. Повишеното им ниво предизвиква морфологични (структурни) изменения в дендритите – късите израстъци на нервните клетки, осъществяващи връзките с останалите клетки, снижава синаптичната пластичност (способността за промяна на връзките между клетките, особено важна за мозъчната дейност в тази част, отговорна за паметта – хипокамп), забавя образуването на нови нервни клетки в същата област и други промени. Подобни нарушения в периода на развитие на главния мозък не преминават безследно и техните последици могат да се проследят през целия живот.

Интересно пътешествие, почивка на море и даже просто смяна на обстановката лекуват стреса – стимулират изработването на белтъци – невронални растежни фактори (невротрофичен мозъчен фактор), които стимулират  образуването на нови нервни клетки от стволови невронални клетки, което помага да се покрият старите негативни спомени зад нови приятни преживявания. Образуването на нови нервни клетки се наблюдава не само в детска възраст, но и у възрастни, разбира се в по-ограничен обем поради ограничения брой на стволовите клетки.

Пребиваването в обогатена среда снижава емоционалната реактивност на индивида и усилва емоционалната му стабилност. При тези условия се намалява синтезът на хормоните на стреса. Образуването на нови неврони е необходимо условие за способността да се справяме със стреса. А новите неврони се включват във формирането на нова памет, която е необходима за усвояването на обогатената среда.

Има много доказателства, че аеробните упражнения, когнитивната стимулация на мозъка (стимулиране на познавателните процеси – памет, внимание, представяне на информацията, логическо мислене, въображение, способност за вземане на решения), ограничения в енергийността на диетата се оказват позитивни фактори на средата, които увеличават продукцията на невротрофичен мозъчен фактор и благоприятстват   образуването на нови нервни клетки и стабилизирането на връзките между тях. В тази посока действа и стимулирането на мозъка чрез физиологични светлинни, звукови или слаби електрически импулси. Те спомагат за намаляване на стреса и напрежението, стимулират концентрацията и паметта, премахват главоболието, безсънието и други неприятни състояния, последица на съвременния  начин на живот. Процедурите за мозъчна стимулация, които Кабинет „Вита Спорт Медика” предлага са бърз, ефективен, безвреден и достъпен начин да подобрите начина си на живот.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова