Медицински услуги
0898 817 037

Новата мода – „растително мляко“

Почитателите на „природния и здравословен” начин на живот измислиха нова залъгалка, а маркетолозите веднага я захапаха. Новата теза е, че животинското мляко, което човечеството пие вече 10000 години, не носи нищо добро за здравето и трябва да се замени с растително.

От медицинска гледна точка замяната на животинското мляко е показана в два случая:

  • Ако човек има алергия към млечните белтъци;
  • Ако страда от лактазна недостатъчност /намален или липсващ в панкреасната секреция ензим лактаза, който разгражда млечната захар лактоза/ и консумацията на прясно мляко предизвиква дискомфорт с подуване на корема и диария.

В тези ситуации е оправдано преминаването на растително мляко.

Трябва да се има предвид, че към растителните млека също често има алергия, както към всички ядки и други продукти с по-високо съдържание на белтък! За това консумацията им трябва да започва с по-малки количества и да се избягва даването им на деца под 3 години.

Как се прави то? За всички продукти технологията е сходна. Суровината се залива за 10 часа с вода. След това се добавя още вода и се смила с блендер докато придобие вид на мляко. То няма нищо общо с млякото, освен външната прилика и според закона не трябва да се нарича изобщо мляко, а имитиращ продукт.

Видове растително мляко:

1. Соево мляко. Някои се опасяват да го консумират, защото съдържа фитоестрогени. Но в него те са малко, свързани са с други молекули и се оказва, че действието им върху естрогеновите рецептори е минимално.

2. Бадемово мляко. Има добро съдържание на растителни белтъци и мазнини. При по-евтини видове е възможно първо да е извлечено скъпото масло, а правенето на мляко да е начин да се продаде и остатъкът от ядките.

3. Кокосово мляко. По-калорично е и съдържа повече мазнини. Възможное е неблагоприятно действие върху черния дроб и стомашно-чревния тракт.

4. Оризово мляко. Съдържа много по-малко ценни вещества и от кравето мляко, и от другите видове растителни млека. Голяма полза от него няма. Освен това има способността да акумулира арсен от околната среда. При изследване на различни марки оризови млека на територията на Европа в 100% от тях е установено три пъти по-високо количество арсен от позволеното ниво. В САЩ това е констатирано при 80% от изследваните продукти. Ценното му качество е предпазващия ефект върху стомашната лигавица, което може да се използва при изостряния на язви, гастрити и др.

5. Имитиращи продукти. При тях мазнините са заменени обикновено с палмово масло. За хора с алергия и лактазна недостатъчност те не са подходящи, защото и лактозата, и животинския белтък остават в тях. Нищо опасно в продукт с растителни мазнини няма, но производителите трябва ясно да указват, че това не е мляко, а имитиращ продукт.

При всички случаи хранителната стойност на гореописаните продукти е много по-ниска от тази на животинските млека. Описаните опити на вегани да хранят децата си с тях /дори още от раждането им/ не са довели до добър резултат, дори има и смъртни случаи. Всяко и най-здравословното нещо, доведено до абсурд и без достатъчно знания и мисъл, може да доведе до печални резултати.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова