Медицински услуги
0898 817 037

Малко движение – много проблеми

fbezdvigvaneНашето тяло е програмирано от природата за активно движение. За да си намерят храна по-рано на хората се е налагало доста да потичат. Сега много от нас си изкарват хляба седейки зад компютъра. И от това здравето не се подобрява, за съжаление.

Какво се случва в организма докато седим?

1. Намалява се доставката на кислород в мозъка, а с това се намалява синтеза на веществата, които са необходими за стабилно настроение, остра мисъл, добра памет.

2. Нараства с 50% натоварването на гръбначния стълб. Ако сте свикнали да се навеждате напред към монитора то се увеличава още повече.

3. Сърдечният мускул остава слабо трениран и губи тонус. С времето това може да доведе до повишаване на пулса и кръвното налягане.

4. Забавя се перисталтиката на червата, което води до запек, а с времето – даже до рак.

5. Снижава се плътността на костите. Отслабват мускулите.

6. В съдовете разположени в долната половина на тялото нараства налягането, намалява скоростта на кръвотока – расте рискът от разширени вени, хемороиди, репродуктивни нарушения, отоци, целулит и тромбози

Как да намалим риска?

От седящата работа едва ли можем да избягаме. Но напълно ни е по силите да намалим риска.

Оборудвайте максимално комфортно работното си място. Столът не трябва да бъде твърде мек. Добавете възглавнички за кръста и поставки за крака, ако е нужно. Това ще намали напрежението в мускулите, ще разтовари ставите и гръбначния стълб.

Никога не седете с крак върху крак – това забавя кръвообращението. За профилактика на разширените вени е полезно на 1-2 часа работа да направите следното упражнение: поставете краката заедно и заставайте поред на пети и на пръсти, повторете 15-20 пъти.

Следете ъгълът между тялото и краката да не е по-малко от 90 градуса. Периодично се наклонявайте назад до ъгъл 120-130 градуса. Това намалява натоварването на гръбначния стълб.

Колкото е възможно по-често сменяйте положението на тялото докато седите, движете се даже на стола.

Всеки час ставайте поне за пет минути и се разходете по коридора. Не използвайте почивките, за да седнете с кафе и цигара. Използвайте всяка възможност за движение. Ако трябва да поговорите с колега на друг етаж отидете до там. Някои контактуват с колегите дори в съседната стая по телефона или компютъра.

Проблемът на повечето хора е, че се движат малко не само на работа, но и в свободното си време. За възрастен човек са необходими не по-малко от 150 минути средноинтензивна физическа активност на седмица.

Посещавайте фитнес, басейн или други спортни занимания по ваш вкус. Разхождайте се с бързо темпо, намерете си хоби, което изисква повече движение, слизайте две спирки по-рано. Ако и за това нямате време, включете се в кампанията на Вита СпортМедика „Гимнастика в къщи”, която ще стартира скоро.  Плюсове за здравето имат не само сложните тренировки, но и най-привични и достъпни за всички упражнения. Формулата за здравото сърце изисква един час умерени тренировки /ходене, упражнения на земя/ или половин час интензивни /бягане, упражнения с гирички, лицеви опори/.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова