Медицински услуги
0898 817 037

Кога да си сменим диетолога

diets-doctorТемата за храненето, затлъстяването и отслабването в момента е много актуална. Поради тази причина всякакви хора са се обявили за диетолози и раздават съвети наляво и надясно с чудесни обещания. Понякога ужасно ни се иска да им повярваме, но практиката показва, че колкото по приятни са за вашите уши обещанията, толкова по-лош е резултатът. В тази сфера съм виждала да се подвизават икономисти, инженери, кинезитерапевти, фелдшери и хора с най-различни други професии. Дали прочетеното в Интернет може да им даде достатъчно знания, за да можем да се доверим на съветите им? На какво трябва да обърнем внимание навреме, за да не попаднем в ръцете на неподходящ човек и да не си увредим здравето?

1. Истинският диетолог трябва да има висше медицинско образование. Това го казвам не само защото аз съм лекар. Но диетологът трябва да знае как е устроено и как функционира човешкото тяло. Трябва не само да е чувал, че съществуват науките биохимия, физиология, анатомия, а да ги познава в подробности, както и всички останали дисциплини, които се изучават в медицинския институт. Много хора със затлъстяване имат хронични заболявания и той трябва да прецени какъв диетичен режим е подходящ за тяхното заболяване. Да може да интерпретира резултатите от различни изследвания. Никакви тримесечни курсове, още повече дистанционно по Интернет, не могат да дадат тези знания. Често самозваните диетолози нямат и толкова квалификация. Нищо че гордо показват най-различни сертификати.

2. Лошият диетолог строго забранява да се ядат дадени продукти и цели групи храни, изисква да се търпи, дава препоръки, които пациентът трудно може да изпълни. Да се постигне ефект в тази ситуация е трудно, но ще има оправдание за неуспеха.

3. Пазете се от обещания, че ще свалите определено количество килограми за точно определен срок. Никакви „20 кг за 2 месеца.” Всеки човек има индивидуални особености и отслабва с различни темпове, има и странични обстоятелства, които може да са решаващи, и никой не може да знае с каква скорост ще отслабвате. Ако чуете стопроцентови гаранции знайте, че ви заблуждават.

4. Диетолог, който още от вратата ви препоръчва задължителна употреба на хранителни добавки, явно е техен дистрибутор и продажбата им го интересува на първо място. Обявите за безплатни консултации, измерване на състава на тялото, диагностика на всички органи и системи обикновено са повод за пробутване на някакви незнайни хранителни добавки. Съдържащи неизвестно какво, без никакви доказателства за ефективност и безопасност, произведени неизвестно от кого и къде.

5. Ако консултацията продължава много кратко /чувала съм за 10-15 минути/ не се доверявайте на препоръките. Обикновено за изявяване на проблемите, на грешките в храненето и намиране на индивидуален подход отнема най-малко един час.

6. Същото се отнася и ако диетологът ви предлага да си изберете диета от една купчина предварително разпечатани от Интернет.

7. Идентичен е случаят, ако ви предлага да пробвате някои от популярните, но нямащи нищо общо с физиологията диети – диети по кръвна група, палеодиета, диети измислени неизвестно по какви критерии от различни звезди. Ако чуете за детоксикация, шлака и токсини, задържане и гниене на храната в хранопровода, се замислете дълбоко. Такова нещо не съществува.

8. Освен всичко това тенденцията в момента е не човек да пробва всички диети, за които е чул и чел, а да си изработи един режим на рационално хранене, без преяждане, съобразен с неговите особености и начин на живот, който да спазва без затруднения продължително време. И който да се превърне в негов стил на живот. А като приятен бонус ще дойде и постепенното нормализиране на теглото.
Иначе дори и най-научно и индивидуално направената диета в един момент свършва и ако не си променил живота си, килограмите ще се върнат

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова