Медицински услуги
0898 817 037

Диария на пътешествениците

kiufteta-diariyaЛятото е сезонът на почивките и пътешествията. Но колко често почивката може да се превърне в неприятно преживяване заради ненадейно появила се диария.

Най-общо диарията може да се раздели на инфекциозна (причинена от бактерии и вируси попаднали в нашия организъм с храна и вода) и неинфекциозна (диария на пътешествениците). Понякога е трудно на място да се отличат двата вида. Най-простото и надеждно средство, за да не ни вгорчат живота, е да си мием ръцете и да следим за чистотата на продуктите и водата. В условията на пътуване и пребиваване в далечни и непривични условия това не винаги се спазва. Не винаги съобразяваме, че невинни наглед неща могат за няколко дни да ни затворят в хотела. И това е в най-добрия случай.

– Голяма опасност представляват салатите, приготвени от зеленчуци и плодове с повредена кора, където лесно могат да се прилепят различни боклуци и болестотворни причинители. Персоналът в по-екзотични места често има твърде нестандартно отношение към хигиената и не е сигурно дали добре ще ги измие и  почисти. Възможно е поради стремеж към икономия да си спести по-щателното миене или по-широко изрязване на повредените места. Консумирането на плодове на плажа не винаги се съпровожда с измиването им или с миенето на ръцете.

– Студените мезета не се подлагат на термична обработка и също са голяма опасност. При недобра хигиена на съхранение и обработка в по-екзотични места диарията е гарантирана.

Не добре задушени, опържени или недоварени ястия, особено ако съдържат месо. Месото при висока околна температура се разваля бързо. Ако не се спазват правилата за съхранение и обработка, замърсяването му с патогенни микроорганизми бързо го прави източник на болести. Често вече понамирисващото месо бива нарязано на порции и залято със сосове и подправки за маскировка. Никога не консумирайте от него. За предпочитане е да си отрежете от цялото парче опечено месо, ако има. Почивките all inclusiv трябва да се избират внимателно. Най-евтиното не винаги се оказва най-доброто. Там доста често се опитват да сервират вече остарели ястия или да ги префасонират в други, за които е възможно да бъдат предложени на почиващите отново.

Сурова или недобре опържена риба и морски дарове. Това са бързо развалящи се продукти. Ако не се консумират до няколко часа и се съхраняват на открито, при това непочистени, почват да се развалят пред очите ни. Модното увлечение по суши не е най-подходящо за летния период и в топли страни.

Непастьоризирано мляко и приготвени от него десерти и сладолед. Кремът за еклери се употребява в суров вид и е особено опасен. Освен млякото десертите съдържат и друг бързоразвалящ се продукт – яйцата, които може да са заразени със салмонела още в момента на снасянето си. Дванадесет часа извън хладилник ги правят особено опасни.

Напитки с лед. На леда никой не обръща внимание. При проучване се оказало, че формичките за лед практически не се измиват, както другите съдове и най-много да се изплакнат. Това е особено валидно за заведенията по плажовете и в тези по крайбрежните улици и пазари.

Прекаляване с екзотични храни. Пребивавайки в чужди страни човек обикновено се стреми да опита от цялата предлагана екзотика. Преяждането и смесването на всевъзможни продукти и напитки може и без всякаква салмонела да ви докара неприятни моменти.

– Особено ако сте на почивка в по-неблагополучни откъм хигиената страни, старайте се да не пиете вода от местни водоизточници, а предпочитайте бутилираната. Внимавайте с каква вода се приготвят напитките. Те не се варят и могат да пренесат какво ли не. Независимо че в тях се налива гореща вода или концентриран алкохол.

Далечните или по-близки пътешествия станаха всекидневие. Попадайки в чужда на нашите навици среда, трябва да се научим да отличаваме какво би могло да бъде заплаха за нас. За да се превърне почивката само в приятни преживявания и хубави спомени.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова