Медицински услуги
0898 817 037

Райска ябълка за райско настроение

raiska iabalkaНалегнала ви е депресия като гледате мрачното и влажно време зад прозореца. Включете в привичното си меню този плод и той ще ви зареди с енергия, ще ви създаде добро настроение и ще повиши жизнения ви тонус, ще укрепи здравето.

Райската ябълка не е от най-употребяваните плодове у нас. Напразно я пренебрегваме. Тя е естествен антидепресант, способен да намали нервното напрежение, да пребори сезонната депресия, да подобри настроението.

Тези плодове са особено богати на магнезий, калий и йод, благотворно действат на централната нервна система, щитовидната жлеза и сърцето, творейки добро самочувствие. В зрелите райски ябълки се съдържат 20-25% полезни въглехидрати, които се усвояват бавно, не предизвикват бързо покачване на кръвната захар и са важен извор на енергия за висока работоспособност. Те стимулират изработването в мозъка на хормоните на доброто настроение – ендорфините, което потиска желанието ни да похапнем други сладости. Ендорфините са способни не само да ни повдигнат настроението, но и да укрепят имунитета, да ни предпазят от сезонните настинки и грип. Оказва се, че когато сме в прекрасно настроение в нашия организъм се повишава броят на клетките, убиващи патогенните вируси.

Оранжевият цвят се обяснява с високото съдържание на бета-каротин, провитамин А, който в черния дроб се превръща в активната форма на витамин А – ретинол. Той е основен участник в процеса на зрението, подобрява състоянието на роговицата на очите, възстановява силите при умствени и физически натоварвания, обезпечава здравият и красив вид на кожата. Антиоксидантните му свойства могат да препятстват развитието на сърдечно-съдови заболявания, повишават защитните сили на организма, регулират кръвотворенето и обменните процеси. Съдържат и доста витамин С и витамин РР, които се борят с умората, депресията и стреса.

През цялата зима райската ябълка може да бъде източник на удоволствие и полезни вещества. Тъмно-оранжевият цвят и засъхналата дръжка са признак, че плодът е узрял. Колкото е по-тънка кожицата и има кафяви черти, толкова е по-сладка. Узрялата райска ябълка трябва да е мека. Не я съхранявайте при стайна температура – тя бързо ще презрее и ще загуби полезните си свойства.

Ако сте сбъркали и сте купили незрели плодове не се ядосвайте. Може да направите:

–   Сложете я в един пакет с ябълки и тя бързо ще узрее – ябълките отделят газ етилен, който стимулира узряването /бананите също отделят етилен/.
–   Замразете я за 3-4 часа и бързо я размразете.
–   Сложете я за 10 часа в топла вода.
–   Изсушете я.

За това както и да се чувствате не пренебрегвайте райските ябълки.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова